Ajokoe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajokoe on kuljettajantutkinnon osa, jossa varmistetaan että kuljettaja kykenee toimimaan turvallisesti ja joustavasti liikenteessä. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen tutkinnon vastaanottaja antaa kokelaalle väliaikaisen ajokortin. Ajokokeen kesto ja suorituksen yksityiskohdat riippuvat tutkintoluokasta.

Ajokoe arvostellaan kirjallisesti. Liikennetilanteita arvioidessa käytetään seuraavia merkintöjä:

  • Toiminta on vaaraa lisäävää (V). Liikennerikkomus tai toimintavirhe, jonka voidaan arvioida lisäävän kuljettajan tai muiden tienkäyttäjien onnettomuusriskiä. Tutkinnon vastaanottaja voi itse päättää, hyväksyykö hän ajokokeen vai ei. Jo yksikin tarpeeksi vakava V-virhe voi johtaa ajokokeen hylkäämiseen. Kun rastilla merkityssä toimintatilanteessa ilmenee yksi tai useampi vaaraa lisäävä virhe, tällöin merkitään ”V” vastaavan ajamisen perustaidon kohdalle.
  • Toiminta on konfliktin tasoista (K). Konfliktin tunnusmerkit täyttyvät, kun oppilas aiheuttaa tilanteen, jossa hän itse, toinen tienkäyttäjä tai tutkinnon vastaanottaja välttää onnettomuuden tai vaarallisen tilanteen synnyn jarrutuksella, väistöllä tai kiihdytyksellä. Konfliktiksi luetaan myös tilanteet, jos tutkinnon vastaanottaja joutuu puuttumaan oppilaan suoritukseen vaaran välttämiseksi, tai tapahtuu törmäys. Lisäksi K-virheiksi tulkitaan mm. 10 km/h ylinopeudet. Konfliktista seuraa aina ajokokeen hylkääminen. Kun rastilla merkityssä toimintatilanteessa ilmenee yksi tai useampi konflikti, merkitään ”K” vastaavan ajamisen perustaidon kohdalle.
  • Hyvä suoritus (H). Hyvä suoritus voidaan merkitä, jos oppilas suoriutuu toimintatilanteesta keskimääräistä paremmin. H-merkinnät kuvaavat vain oppilaan vahvoja osa-alueita, niillä ei siis voida kompensoida edellä mainittuja K-virheitä.
  • Ei merkintää. Kun toimintatilanteessa ei havaita virheitä tai hyviä suorituksia, kyseiset kohdat jätetään tyhjäksi.

Lisäksi kokelaalle annetaan suullinen palaute ja kokonaisarvio. Kokonaisarviota verrataan kokelaan itsearviointiin.

Suomessa kuljettajantutkintojen järjestämisestä vastaa Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom), joka antaa määräykset tutkinnon suorittamisesta. Tutkinnon vastaanottajana toimii tarjouskilpailun perusteella valittu yritys.

Aiemmin tutkinnon vastaanottajana toimi katsastusinsinööri. Tämän vuoksi puhekielessä ajokoetta kutsutaan edelleen nimillä insinööriajo tai inssi. Ajokoe on maksullinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]