Aiólou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aiólou
Οδός Αιóλου
Aiólou-katua Plateía Kotziá -aukion laidalla.
Aiólou-katua Plateía Kotziá -aukion laidalla.
Maa Kreikka
Kaupunki Ateena
Tieluokka katu
Pituus 1,1 km
Alkupiste Pelopída
Päätepiste Panepistimíou (1,1 km)

Aiólou (kreik. Οδός Αιóλου, Odós Aiólou, ”Aioloksen katu”) on katu Ateenan keskustassa Kreikassa. Se on nimetty kreikkalaisen mytologian tuulten jumalan Aioloksen mukaan.[1][2] Toisaalta nimi viittaa kadun eteläpäässä olevaan Tuulten torniin.

Aiólou-katu kulkee Ateenan ydinkeskustassa suurin piirtein etelä-pohjoissuunnassa. Se saa alkunsa Pelopída-kadulta Roomalaisen agoran pohjoispuolelta ja päättyy Panepistimíou-kadulle Omónoia-aukion itäpuolelle, jonka jälkeen se jatkuu Patisíon (28is Oktovríou) -katuna. Suurin osa Aiólou-kadusta on nykyisin kävelykatua.[2] Kadun pituus on noin 1,1 kilometriä.

Aiólou on nyky-Ateenan vanhimpia katuja. Se linjattiin vuonna 1833 ja päällystettiin soralla vuonna 1860. 1800-luvulla sen varrelle rakennettiin monia uusklassisia rakennuksia.[1] 1900-luvulla kadun varrelle rakennettiin korkeampia, moderneja liikerakennuksia. Sen varrella sijaitsevat muun muassa Kreikan kansallispankin (NBG) päärakennus, Plateía Kotziá -aukio, Pyhän Irenen kirkko ja Panagía Chrysospiliótissan kirkko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]