Adventureland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adventureland
Elokuvan virallinen juliste.
Elokuvan virallinen juliste.
Ohjaaja Greg Mottola
Käsikirjoittaja Greg Mottola
Tuottaja Sidney Kimmel
Anne Carey
Ted Hope
Säveltäjä Yo La Tengo
Kuvaaja Terry Stacey
Leikkaaja Anne McCabe
Pääosat Jesse Eisenberg
Kristen Stewart
Ryan Reynolds
Martin Starr
Bill Hader
Kristen Wiig
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Miramax Films
Ensi-ilta 3. huhtikuuta 2009
Kesto 107 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $9.5 milj.
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Adventureland on vuoden 2009 komedia- ja draamaelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Greg Mottola. Elokuvan pääosia näyttelevät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Margarita Levieva, Ryan Reynolds, Martin Starr, Bill Hader ja Kristen Wiig.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eletään kesää 1987 ja James Brennan (Jesse Eisenberg) on juuri valmistautunut Oberlin Collegesta aineenaan yleinen kirjallisuustiede. Hän odottaa innolla matkaansa Eurooppaan, jonne hänen on tarkoitus lähteä kesällä. Sen jälkeen hänen on tarkoitus mennä Columbian yliopistoon opiskelemaan journalismia. Hänen vanhempansa (Wendie Malick ja Jack Gilpin) kuitenkin ilmoittavat, että eivät voi auttaa kyseisen valmistautumislahjan kanssa, sillä rahatilanne on tiukka: Jamesin isä siirrettiin toiselle osastolle ja hän saa paljon vähemmän palkkaa kuin alkuperäisellä osastolla.

James etsii itselleen kesätöitä kerätäkseen itse rahat kokoon. Hänellä ei ole paljonkaan työkokemusta, joten ainoa paikka, josta hän saa työpaikan, on huvipuisto nimeltä Adventureland. Se sijaitsee hänen kotikaupungissaan Pittsburghissa, Pennsylvaniassa. Siellä asuu myös hänen lapsuuden ystävänsä Frigo (Matt Bush), jonka "pakkomielteenä" on kiusata Jamesia lyömällä tätä nyrkillä kiveksiin. Apulaisjohtaja Bobby (Bill Hader) palkkaa Jamesin ja laittaa hänet työskentelemään pelialueelle. James tapaa huvipuiston muita työntekijöitä: sarkastisen miehen nimeltään Joel (Martin Starr), Bobbyn vaimon, joka on myös Adventurelandin manageri, Paulette (Kristen Wiig), Sue O'Malley (Paige Howard), Mark (Mark Miller), Lisa P. (Margarita Levieva) ja huoltomiehen Mike Connellin (Ryan Reynolds), joka on osa-aikainen muusikko. Hänellä huhutaan olleen kerran yhden jutun yö yhdessä Lou Reedin kanssa.

James tapaa myös yhden hänen ikäisensä tytön, joka on myös töissä kyseisessä huvipuistossa. Tytön nimi on Emily "Em" Lewin (Kristen Stewart). Hän tapaa tytön kun Em pelastaa hänet asiakkaalta, joka uhkailee häntä puukolla. Myöhemmin Em kutsuu Jamesin hänen luonaan järjestettäviin bileisiin. Bileiden aikana Em kutsuu Jamesin kanssaan uima-altaaseen. Bileiden loputtua saadaan tietää ensimmäistä kertaa, että Emillä on suhde Connellin kanssa, vaikka Connell onkin naimisissa. Kukaan huvipuiston työntekijöistä ei tiedä tästä salasuhteesta, ei edes Connellin vaimo tai James. James ja Em menevät yhdessä baariin juomaan lasilliset. Heidän puhuessa Em yllättyy kuullessaan Jamesilta, että tämä on yhä neitsyt. Connell saapuu samaiseen baariin vaimonsa kanssa ja Em pyytää Jamesilta, että he lähtisivät pois. He lähtevät ja saapuvatkin yhdessä eräälle sillalle, missä James suutelee Emiä. Seuraavana päivänä James kertoo Connellille tunteistaan Emiä kohtaan, josta Connell kertoo Emille. Myöhemmin Em kertoo Jamesille, että haluaa edistyä hitaampaa vauhtia.

Seuraavana aamuna Lisa P. pyytää Jamesia treffeille kanssaan, muttei halua että monet tietävät asiasta mitään. Kun James sitten suostuu treffeille hänen kanssaan, Em ilmoittaa Jamesille olevansa pahoillaan siitä mitä oli sanonut viime tapaamisen aikana ja että hänelläkin on tunteita Jamesia kohtaan. James antaa Emille osan hänen marihuanastaan, jotta he voivat leipoa pikkuleipiä, mikä sisältää marihuanaa. Jamesin ensimmäisenä päivänä hän oli myös oppinut paljon huvipuiston huijauslaitteistosta, kuten että peliautomaateissa ei voi juuri koskaan voittaa pääpottia. Yksi näistä laitteista on peliautomaatti, jossa tavoitteena on heittää pallo pyörivien miehien päähän niin, että niiden päässä olevat hatut irtoavat niiden päästä. Tosiasiassa yli puolet näistä hatuista on liimattu paikalleen. Asiakas saa tietää tästä huijauksesta ja Em saapuu paikalle. Asiakkaan lyötyä Emiä James lyö asiakasta kiveksiin. Asiakkaan ystävä alkaa jahdata Jamesia joka piiloutuu Bobbyn toimistoon, joka pelästyttää jahtaajan pois karjumalla tälle pesäpallomaila kädessään. Em kertoo Jamesille, ettei halua menettää häntä.

Joel näkee Emin ja Jamesin kävelevän yhdessä ja päättää ottaa lopputilin. James yrittää saada Joelin muuttamaan mieltään, mutta Joel on vihainen Jamesille, kun tämä tapailee for dating Lisa P:tä, vaikka hän on jo rakastunut Emiin. James haluaa olla rehellinen ja kertoo Emille illastaan yhdessä Lisa P:n kanssa. Em on järkyttynyt Jamesin rehellisyydestä ja menee Connellin luo päättämään heidän suhteensa. Frigo tuo erään silminnäkijän Jamesin luo, joka kertoo nähneensä Emin ja Connellin huvipuiston parkkipaikalla Connellin autossa tekemässä "punnerruksia" pari viikkoa aikaisemmin. James soittaa Emin vanhemmille ja tavoittelee Emiä puhelimeen, mutta Emin isä vastaa puhelimeen ja kertoo että Em kertoi menevänsä ulos Jamesin kanssa. James menee Connellin asunnolle ja näkee Emin lähtevän sieltä. Em on juuri jättänyt Connellin. Jamesin tavatessa Emin, Em on järkyttynyt nähdessään jamesin siellä ja menee aivan sanattomaksi eikä selitä Jamesille mitä hän oikeasti teki siellä; James on vihainen luullessaan että Em oli taas pettänyt häntä ja lähtee Emin kutsuttua itseään "idiootiksi". Myöhemmin James kertoo Lisa P:lle Emin ja Connellin välisestä salasuhteesta, mutta pyytää ettei tämä kerro kenellekään.

Lisa P. kertoo asiasta ystävälleen Kellylle ja pian kaikki huvipuistossa tietävät asiasta ja Em lopettaa työnsä huvipuistossa. James on murtunut ja humalassa oleessaan hän törmää isänsä autolla puuhun ja pyörtyy. Seuraavana aamuna hänen äitinsä herättää Jamesin ja käskee tämän maksaa itse kaikki vahingot mitä hän oli aiheuttanut. Viimeisen palkan saannin jälkeen Connell kertoo Jamesille, ettei ole puhunut Emin kanssa sitten tämän lopettamisen. Jamesilla ei ole tarpeeksi rahaa matkustaakseen lukioon, mutta lähtee silti New Yorkiin. New Yorkissa James odottaa Emiä vesisateessa tämän talon ulkopuolella. Em on yllättynyt nähdessään Jamesin ja on saman tien halukas puhumaan Jamesin kanssa. Em tuntee, että hän pilasi kaiken heidän välillään. James kertoo Emille, että hän näkee Emin eri tavalla kuin miten Em näkee itse itsensä: hän näkee tytön, joka pelasti hänet puukotukselta, tytön, joka puolusti Joelia, tyttönä, joka esitteli hänelle pikkuleivät huumeiden kera ja tyttönä, joka ei pyydä anteeksi itseltään. Em pyytää Jamesin asuntoonsa. Siellä James ottaa pois päältään märät vaatteensa ja huomaa, että Emilla on yhä hänen Adventureland - paitansa. He suutelevat, alkavat riisua toisiaan ja elokuva loppuu.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jesse Eisenberg  … James Brennan  
 Kristen Stewart  … Emily ”Em” Lewin  
 Ryan Reynolds  … Mike Connell  
 Martin Starr  … Joel  
 Matt Bush  … Tommy Frigo  
 Margarita Levieva  … Lisa P.  
 Bill Hader  … Bobby  
 Mary Birdsong  … Francy  
 Josh Pais  … ”Mr. Lewin”  
 Jack Gilpin  … ”Mr. Brennan”  
 Wendie Malick  … ”Mrs. Brennan”  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adventureland kuvattiin Pittsburghissa, Pennsylvaniassa vuonna 2007. Suurin osa kohtauksista kuvattiin Kennywoodissa, joka on historiallinen huvipuisto lähellä Länsi-Miffliniä, Pennsylvaniaa.

Elokuva ilmestyi DVD:lle ja Blu-Raylle 25. elokuuta 2009.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack sisältää 14 kappaletta. Soundtrack julkaistiin on 24. maaliskuuta 2009.

 1. Satellite of Love – Lou Reed
 2. Modern Love – David Bowie
 3. I’m in Love with a Girl – Big Star
 4. Just Like Heaven – The Cure
 5. Rock Me Amadeus – Falco
 6. Don’t Change – INXS
 7. Your Love – The Outfield
 8. Don’t Dream It’s Over – Crowded House
 9. Looking for a Kiss – New York Dolls
 10. Don’t Want to Know if You Are Lonely – Hüsker Dü
 11. Unsatisfied – The Replacements
 12. Pale Blue Eyes – The Velvet Underground
 13. Farewell Adventureland – Yo La Tengo
 14. Adventureland Theme Song – Brian Kenney & Ian Berkowitz

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]