Action Park

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Action Park
Sijainti Vernon Township, Yhdysvallat
Koordinaatit 41°11′26″N 74°30′27″W / 41.1906°N 74.5075°W / 41.1906; -74.5075
Rakennustyyppi Huvipuisto ja vesipuisto
Kartta
Action Park

Action Park on yhdysvaltalainen huvipuisto Vernonin kaupungissa New Jerseyssä lähellä New Yorkia. Vuonna 1978 avattu puisto suljettiin 1996, mutta avattiin jälleen Mountain Creek Waterpark -nimellä vuonna 2014. Se koostui alun perin moottori- ja vesialueista, mutta uudelleen avatussa puistossa on enää vesialue.

Turvallisuuspuutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huvipuisto tuli tunnetuksi sen vakavista turvallisuuspuutteista ja useista kuolemantapauksista. Laitteiden valvojille oli usein annettu vain ensiapukoulutus, ja anniskeluohjeistusta ei noudatettu asianmukaisesti. Lisäksi laitteiden suunnittelijoita ei ollut koulutettu riittävän hyvin. Heidän tietonsa ihmiseen kohdistuvista voimista ja niiden kestämisestä olivat erittäin heikkotasoista. Huvipuiston 18 toimintavuoden aikana kaikkiaan kuusi ihmistä kuoli, joista kolme hukkumalla.

Kelkkarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huvipuistossa oli kelkkarata, Alpine slide, jonka jarrujärjestelmä salli vain useimmista liian hitaalta tuntuvan vauhdin tai kelkkaradan rakenteeseen nähden liian kovan vauhdin, sillä jarru joko jarrutti voimakkaasti tai ei ollut ollenkaan käytössä. Seuraavalle laskijalle saatettiin antaa lähtölupa jo ennen edeltävän ehtimistä perille, jolloin välillä sattui peräänajo edellä ajavan käyttäessä koko ajan jarrua ja takana olevan kulkiessa jarruttamatta. Ajettaessa jarruttamatta järjestelmä salli niin kovan vauhdin, ettei kelkka pysähtynyt lopussa hallitusti, vaan laskija jatkoi edelleen matkaansa kivikkoon. Vuonna 1980 yksi työntekijä lensi ulos kelkkaradalta ja kuoli päänsä osuessa kivikkoon. Kaiken kaikkiaan kelkkaradalla kirjattiin 40 loukkaantumista, joista 26 oli pään vammoja. Erilaiset vähäiset vammat olivat yleisiä.

Kajakkirata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1982 kajakista veteen poistunut mies sai sähköiskun veden alla kulkeneesta sähköjohdosta ja kuoli myöhemmin vammoihinsa. Vedenalaisiin tuulettimiin virtaa syöttänyt johto oli puutteellisesti eristetty; eräs todistaja arvioi eristämätöntä johtoa olleen vedessä jopa 20 cm. Laite suljettiin aluksi tutkimusten takia ja sitten pysyvästi, koska huvipuiston mukaan ”kukaan ei kuitenkaan enää uskaltaisi mennä siihen”.

Vesiliukumäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1985 valmistui vesiosastolle vesiliukumäki nimeltään Cannonball Loop, jossa 15 metrin jyrkän laskun jälkeen vuorossa oli halkaisijaltaan noin puolitoistametrinen täyden kierroksen tekevä silmukka. Erään lehden mukaan ennen avaamista suoritetuissa koeajoissa testinukkejen raajoja oli repeillyt irti. Työntekijöille maksettiin sadan dollarin bonus heidän suostuessa kokeilemaan, selviytyykö ihminen hengissä vesiliukumäestä, ja jotkut työntekijöistä todella suostuivat laskemaan mäen.

Liukumäen avauduttua kaikki laskijat eivät liian suuren kitkan tai liian pienen painon tai vedenpaineen takia selvityneet silmukasta, vaan he putosivat alas silmukan ylimmästä kohdasta. Eräs henkilö jäi jumiin silmukan ylimpään kohtaan, minkä jälkeen silmukkaan rakennettiin avattava luukku vastaisen varalle. Liukumäen oltua auki noin kuukauden viranomaiset asettivat sen käyttökieltoon. Käyttökiellosta huolimatta liukumäkeä ei purettu, ja sitä pidettiin auki satunnaisesti myöhemminkin, jolloin loukkaantumisia tapahtui edelleen.

Muut laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 eräs mies kuoli sydänkohtaukseen hypättyään liaanista jääkylmään veteen. Aaltoaltaaseen puolestaan kuoli puiston toiminta-aikana kaksi henkilöä. Liian täyteen ahdetusta altaasta pelastettiin työntekijöiden mukaan kymmeniä ihmisiä päivittäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]