Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monte Oliveton luostari

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore on luostari Italian Toscanassa, 9 kilometriä Buonconventosta koilliseen, kukkulan rinteellä, syrjäisellä seudulla Cretessä. Se on punaisesta tiilestä rakennettu benediktiiniläisluostari, joka sijaitsee varhaisten munkkien istuttamien oliivipuiden, tammien ja sypressien siimeksessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luca Signorellin maalaama fresco luostarissa

Luostarin perusti keskiajalla rikkaaseen sienalaiseen sukuun kuulunut Bernando Tolomei. 1400-luvun puolivälissä luostari oli jo niin rikas, että rahaa riitti taidehankintoihin. Isoon ristikäytävään, Chiostro Grandeen, maalattiin freskoja vuosina 1498–1508. Freskot kertovat länsimaisen luostarilaitoksen perustajana pidetyn Benedictus Nursialaisen elämästä. Freskojen maalaajiksi palkattiin kaksi sen ajan loistavaa taiteilijaa, Luca Signorelli (n. 1441–1523) ja Giovanni Sodoman (1477–1549).

Luostarikirkossa on 1400-luvun pohjakaava ja Fra Giovanni da Veronan veistämät puiset kuorituolit. Yläkerrassa on mahtava renessanssikirjasto, jossa nykyisin munkeilla on 40 000 kirjaa ja muuta dokumenttia.

Nykyisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luostari on edelleen käytössä, ja suuri osa siitä on yleisöltä suljettu. Kuitenkin ristikäytävällä oleviin freskoihin sekä luostarikirkkoon pääsee tutustumaan. Munkit entistävät kirjoja verstaassaan sekä tuottavat viiniä, hunajaa ja oliiviöljyä, joita myydään luostarin puodissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Firenze ja Toscana, Tammi 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Abbazia di Monte Oliveto Maggiore.