Aarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aarit ovat omoottinen etninen ryhmä, joka on kotoisin eteläisestä Etiopiasta Omo-joen laaksosta. He ovat yksi alueen monista pienistä kieliryhmistä ja puhuvat eteläomoottilaista aarin kieltä, vaikka yli puolet heistä on monikielisiä ja osaa puhua muita kieliä, kuten pääkieltä amharaa. Vuoden 2007 väestönlaskennan mukaan Etiopiassa on 289 835 etnistä aaria, mikä on noin 0,29 prosenttia maan koko väestöstä.

Aarit ovat asuneet alueellaan jo yli tuhannen vuoden ajan. He ovat perinteisesti eläneet viljelyksestä, karjanhoidosta ja metsästyksestä. Aarit ovat pitkään olleet yksi Etiopian syrjityimmistä vähemmistökansoista, ja he ovat kärsineet epäoikeudenmukaisesta kohtelusta sekä henkisesti että fyysisesti.

Aarien kulttuuri on rikas ja monimuotoinen. He ovat taitavia käsitöissä, kuten korien ja mattojen kudonnassa. Kulttuuriin kuuluu myös monia perinteisiä tansseja ja lauluja, jotka liittyvät heidän uskomuksiinsa ja seremonioihinsa. Heillä on myös monia mielenkiintoisia perinteitä, kuten esimerkiksi "varkausseremonia", jossa naapurikylästä varastettu esine palautetaan juhlallisesti.

Aarien yhteiskunta on perinteisesti ollut patriarkaalinen ja perustunut klaaniperinteisiin. Heillä on myös monia seremonioita ja rituaaleja, jotka liittyvät elämän eri vaiheisiin, kuten syntymään, avioliittoon ja kuolemaan. Nämä seremoniat ovat tärkeitä aareille, sillä ne vahvistavat yhteisön siteitä ja juhlistavat elämän merkityksellisiä hetkiä.

Nykyään aarien tilanne on parantunut hieman, ja he ovat saaneet enemmän huomiota kansainvälisesti. Etiopian hallitus on myös myöntänyt aareille joitain oikeuksia ja suojellut heidän kulttuuriperintöään. Aarin kieli on edelleen uhanalainen, mutta joitakin toimia on jo otettu sen säilyttämiseksi. Esimerkiksi aarien oma kulttuurikeskus on perustettu, ja heidän kieltään opetetaan paikallisissa kouluissa.

Lähteet:

"Aari people" -artikkeli Wikipediassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Aari_people

"Aari" -artikkeli Joshua Project -sivustolla: https://joshuaproject.net/people_groups/10108/ET

"The Aari: A Dwindling Tribe in Ethiopia" -artikkeli Culture Trip -sivustolla: https://theculturetrip.com/africa/ethiopia/articles/the-aari-a-dwindling-tribe-in-ethiopia/[vanhentunut linkki]

"Ethiopia: People groups" -artikkeli Operation World -sivustolla: https://operationworld.org/locations/ethi/[vanhentunut linkki]

"Aari People, Ethiopia" -artikkeli YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=hV7wU6GzlI4&t=13s