AVCHD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AVCHD tallennusformaatin logo.
AVCHD tallennusformaatin logo.

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) on teräväpiirtovideon tallennusformaatti, jonka ovat kehittäneet Sony ja Panasonic. Se voidaan tallentaa usealle eri tallennusmedialle mm. 8 cm (3") DVD-levylle, kiintolevylle tai flash-muisteille. AVCHD-formaatti kilpailee muiden kannettavien videokameraformaattien mm. HDV ja MiniDV kanssa.

AVCHD käyttää MPEG-4 AVC (H.264) -videokoodekkia. AVC:n suurempi pakkaustehokkuus (verrattuna vanhempaan MPEG-2 -koodekkiin, jota käytetään HDV-videokameroissa) mahdollistaa paljon pidempien tallenteiden tekemisen samalle määrälle tallennustilaa. Ääni voidaan tallentaa joko pakkaamattomana 7.1 linear PCM -muodossa tai pakattuna AC-3 5.1- muodossa. Pakattu ääni- ja videodata paketoidaan HDMV (MPEG-2)- siirtomuotoon. Tämä siirtomuoto ja AVCHD:n muu rakenne ovat peräisin Blu-ray-levyjen BDMV-muodosta. AVCHD tallenteita voidaan esittää ilman muutoksia useimmissa Blu-ray -soittimissa, kuten Sony BDP-S1, Panasonic DMP-BD10 ja PlayStation 3. Sony väittää, että tätä tallennusmuotoa käyttäen voidaan tallentaa MiniDVD-levylle noin 20 minuuttia teräväpiirtokuvaa käyttäen keskimääräistä pakkaustiheyttä. Vertailun vuoksi 8 cm MiniDVD-levylle voi tallentaa vain 30 minuuttia DVD-tasoista MPEG-2 videota, ja MiniDV nauhalle voi tallentaa 60 minuuttia joko normaalia DV-videokuvaa tai teräväpiirto (HDV) videota.

Täytyy kuitenkin huomata, että täydellä tarkkuudella 8 cm MiniDVD:lle voi tallentaa vain 15 minuuttia videokuvaa. Uudemmat kaksikerroslevyt kasvattavat tallennusajan 27 minuuttiin. AVCHD videokameroilla, joissa tallennus tapahtuu kiintolevylle tai flash-muistiin kuten SD- tai MemoryStick-muistikorteille tallennusaika voi olla kuitenkin selvästi pidempi, jopa useita tunteja.

Editointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AVCHD:n tärkeimpiä etuja MiniDV-nauhoihin verrattuna on nopea hakutoiminto, koska AVCHD:ssä ei tarvitse kelata nauhaa eteen- ja taaksepäin. Sony Vegas (7.0e ja sitä uudemmat versiot), Corel Ulead VideoStudio 11 Plus, Pinnacle Studio Plus 11 ja Pinnacle Studio Plus 12 videoeditointiohjelmistoilla voi editoida AVCHD videokuvaa. Huolimatta Sonyn yhteistyöstä Apple:n kanssa joidenkin Final Cut Studio 2 -ohjelmiston piirteiden kehittämisessä, nämä tuotteet eivät alun perin tukeneet AVCHD-tallennusformaattia. Tuki AVCHD-formaatille on kuitenkin saatavilla päivityspakettina. Monet muut videoeditointiohjelmistojen tuottajat ovat kertoneet tukevansa AVCHD-formaattia tulevaisuudessa. Canopus:in AVCHD-muunnin osaa muuttaa AVCHD-tallenteet muotoon, jota voi editoita Canopus Edius 3/4-ohjelmistolla. Vastaava työkalu, Canopus ProCoder 2, osaa muuntaa tallenteet muotoon, jota voidaan editoida monella muulla videoeditointiohjelmistolla.

Tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panasonic kehittää myös ammattiversiota AVCHD:stä AVC-Intra. Panasonic AG-HPX300 on ainoa malli jossa se on vakiona sekä AJ-HPX2000 on sitä tukeva videokameramalli.

Ohjelmistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa video-editointiohjelmissa on AVCHD formaatille tukea:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]