AVCHD

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
AVCHD tallennusformaatin logo.

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) on teräväpiirtovideon tallennusformaatti, jonka ovat kehittäneet Sony ja Panasonic. Se voidaan tallentaa usealle eri tallennusmedialle mm. 8 cm (3") DVD-levylle, kiintolevylle tai flash-muisteille. AVCHD-formaatti kilpailee muiden kannettavien videokameraformaattien mm. HDV ja MiniDV kanssa.

AVCHD käyttää MPEG-4 AVC (H.264) -videokoodekkia. AVC:n suurempi pakkaustehokkuus (verrattuna vanhempaan MPEG-2 -koodekkiin, jota käytetään HDV-videokameroissa) mahdollistaa paljon pidempien tallenteiden tekemisen samalle määrälle tallennustilaa. Ääni voidaan tallentaa joko pakkaamattomana 7.1 linear PCM -muodossa tai pakattuna AC-3 5.1- muodossa. Pakattu ääni- ja videodata paketoidaan HDMV (MPEG-2)- siirtomuotoon. Tämä siirtomuoto ja AVCHD:n muu rakenne ovat peräisin Blu-ray-levyjen BDMV-muodosta. AVCHD tallenteita voidaan esittää ilman muutoksia useimmissa Blu-ray -soittimissa, kuten Sony BDP-S1, Panasonic DMP-BD10 ja PlayStation 3. Sony väittää, että tätä tallennusmuotoa käyttäen voidaan tallentaa MiniDVD-levylle noin 20 minuuttia teräväpiirtokuvaa käyttäen keskimääräistä pakkaustiheyttä. Vertailun vuoksi 8 cm MiniDVD-levylle voi tallentaa vain 30 minuuttia DVD-tasoista MPEG-2 videota, ja MiniDV nauhalle voi tallentaa 60 minuuttia joko normaalia DV-videokuvaa tai teräväpiirto (HDV) videota.

Täytyy kuitenkin huomata, että täydellä tarkkuudella 8 cm MiniDVD:lle voi tallentaa vain 15 minuuttia videokuvaa. Uudemmat kaksikerroslevyt kasvattavat tallennusajan 27 minuuttiin. AVCHD videokameroilla, joissa tallennus tapahtuu kiintolevylle tai flash-muistiin kuten SD- tai MemoryStick-muistikorteille tallennusaika voi olla kuitenkin selvästi pidempi, jopa useita tunteja.

Editointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AVCHD:n tärkeimpiä etuja MiniDV-nauhoihin verrattuna on nopea hakutoiminto, koska AVCHD:ssa ei tarvitse kelata nauhaa eteen- ja taaksepäin. Sony Vegas (7.0e ja sitä uudemmat versiot), Corel Ulead VideoStudio 11 Plus, Pinnacle Studio Plus 11 ja Pinnacle Studio Plus 12 videoeditointiohjelmistoilla voi editoida AVCHD videokuvaa. Huolimatta Sonyn yhteistyöstä Apple:n kanssa joidenkin Final Cut Studio 2 -ohjelmiston piirteiden kehittämisessä, nämä tuotteet eivät alun perin tukeneet AVCHD-tallennusformaattia. Tuki AVCHD-formaatille on kuitenkin saatavilla päivityspakettina. Monet muut videoeditointiohjelmistojen tuottajat ovat kertoneet tukevansa AVCHD-formaattia tulevaisuudessa. Canopus:in AVCHD-muunnin osaa muuttaa AVCHD-tallenteet muotoon, jota voi editoita Canopus Edius 3/4-ohjelmistolla. Vastaava työkalu, Canopus ProCoder 2, osaa muuntaa tallenteet muotoon, jota voidaan editoida monella muulla videoeditointiohjelmistolla.

Tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panasonic kehittää myös ammattiversiota AVCHD:stä AVC-Intra. Panasonic AG-HPX300 on ainoa malli jossa se on vakiona sekä AJ-HPX2000 on sitä tukeva videokameramalli.

Ohjelmistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa video-editointiohjelmissa on AVCHD formaatille tukea:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]