A/B-testaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

A/B testaus on metodologia, joka tutkii käyttäjäkokemusta. Testissä käyttäjät saavat satunnaisesti yhden kahdesta eri versiosta tarkasteltavaksi (A ja B). Useamman version tapauksesta käytetään usein merkintään (A/B/n). [1]

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjille näytetään kahta eri versioita internetsivustosta. Seuraavaksi tutkitaan mikä versio vetää käyttäjiä enemmän puoleensa. Jos jokaiselle käyttäjälle näytetään satunnaisesti joku versioista tietyn ajanjakson ajan ja käyttäjän valintoja tutkitaan, voidaan tällainen tutkimus ajatella A/B testinä (ks.Ohjelmistotestaus). [2]

Vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dan Siroker ja Pete Koomen ehdottavat A/B testauksen viidessä vaiheessa. Nämä vaiheet ovat: menestyksen määrittely, pullonkaulojen tunnistus, hypoteesin muodostus, priorisointi ja itse testaus. [2]

  • Menestyksen määrittely: tavoitteiden onnistumista tulisi voida mitata jollain tavoilla. Internet-sivun kannalta tämä voi tarkoittaa, että vierailujen lukumäärää mitataan ja asetetaan joku kynnysarvo, jonka ylitys varmistaa havainnot.
  • Pullonkaulojen tunnistus: Käyttäjän tulisi pystyä helposti valitsemaan eri versioiden välillä. Käyttäjäkokemusta voi haitata muun muassa hitaat latausajat, epäkäytännöllinen käyttöliittymä ja tekniset ongelmat. Nämä ongelmat tulisi tunnistaa, jotta A/B testissä ne voidaan ehkäistä tai minimoida.
  • Hypoteesin muodostus : Tutki asiakkaiden käytöstä kyselyillä, haastatteluilla tai fokusryhmillä. Näiden tarkoituksena on kartoittaa miten asiakkaat suhtautuvat sivustoon. Havaintojen pohjalta muodostetaan hypoteesi, jolla oletetaan parantavan asiakkaiden suhtautumista sivustoa kohti ja edesauttavan tavoitteiden saavuttamista.
  • Priorisointi : Tiedosta millä asioilla on suurin vaikutus. Tässä vaiheessa on tunnistettava rajoitteet, jotka estävät tai hankaloittavan optimaalisen tuloksen saavuttamista.
  • Testaus : Asiakkaat saavat satunnaisesti kaksi versiota sivustosta ja vierailuja ja niiden aikana tapahtuvia tapahtumia seurataan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A/B Testing - Convertize convertize.com.
  2. a b Dan Siroker;Pete Koomen;: A / B Testing : The Most Powerful Way to Turn Clicks into Customers Discovery. John Wiley & Sons, Incorporated, 2013.