7 Wonders

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 Wonders
Meneillään oleva 7 Wonders -peli
Meneillään oleva 7 Wonders -peli
Suunnittelija Antoine Bauza
Julkaisija Repos Production
Julkaisuvuosi 2010
Pelaajia 3–7
Ikäsuositus 10+
Pelin kesto 30 min–40min
Monimutkaisuus keskitaso
Strategisuus keskitaso

BoardGameGeek

7 Wonders on Antoine Bauzan kehittämä vuonna 2010 julkaistu korttipohjainen lautapeli. Peli on voittanut lukuisia palkintoja, muun muassa arvostetun saksalaisen Kennerspiel des Jahres -palkinnon. Pelin suomenkielisen version on julkaissut Lautapelit.fi. Pelin idean pohjana toimii antiikin seitsemän ihmettä, joista juontuu pelin nimikin.

Pelin idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelaaja pelaa yhdellä pelin seitsemästä antiikin kapungista ja pyrkii kehittämään kaupunkiaan ja mahdollisesti rakentamaan kaupungin ihmeen. Pelin kulku koostuu kolmesta aikakaudesta. Pelin voittaa se, jolla on eniten pisteitä kolmannen aikakauden päätyttyä. Pisteitä pelaaja voi saada erilaisista kaupunkia kehittävistä, pisteitä myöntävistä korteista, jokaisen aikakauden päätteeksi naapurikaupunkien välillä käytävistä sodista, kaupungin ihmeen rakentamisesta ja pelin lopussa pelaajalle jäljelle jääneestä rahasta.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaajien kesken arvotaan jokaiselle pelaajalle kaupunkilauta, joka edustaa jotain pelissä olevista seitsemästä antiikin ajan kaupungista (Alexandria, Babylon, Efesos, Giza, Halikarnassos, Olympia ja Rodos). Jokainen kaupunki tuottaa pelaajalle eri alkuresurssia. Pelin aikana pelaaja voi valitessaan rakentaa kaupunkiin ihmeen, jonka rakentaminen antaa pelaajalle erilaisia etuja kaupungista riippuen. Alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan 3 rahaa.

Pelin kortit on jaettu kolmeen eri pakkaan, yksi pakka jokaiselle pelin kolmesta aikakaudesta. Aikakauden alussa aikakauden kortit jaetaan tasan pelaajien kesken. Peli etenee draftaamismekaniikalla eli siten, että pelaajat valitsevat yhtä aikaa kädessään olevista korteista kortin, jonka haluavat pelata, ja laittavat korttinipun eteenpäin vieressään olevalle pelaajalle, jolloin kortit kiertävät pelaajien kesken. Jokaisella aikakaudella on määrätty kiertosuunta aikakauden korteille.

Pelaaja voi pelata kortin kaupunkiinsa, käyttää sen ihmeen rakentamiseen tai poistaa kortin. Pelaajan kaupunkiinsa pelaama kortti voi muun muassa kasvattaa kaupungin sotilasvoimaa, kasvattaa kaupungin tuottamien resurssien määrää tai antaa pelaajalle rahaa tai pisteitä. Kortin pelaaminen kaupunkiin voi vaatia rahaa tai, että pelaaja tuottaa tiettyjä resursseja. Jos pelaaja ei tuota vaadittuja resursseja, voi pelaaja kortin pelatakseen maksaa rahalla puuttuvista resursseista viereisille pelaajilleen, mikäli he tuottavat vaadittuja resursseja. Ihmeen rakentamisen vaiheet ja vaaditut resurssit riippuvat kaupungista, ja ne näkyvät pelaajan kaupunkilaudassa. Jos pelaaja poistaa kortin, saa hän siitä 3 rahaa.

Kun aikakauden kortit on pelattu, sotivat kaupungit keskenään. Vierekkäin olevat pelaajat vertaavat kaupunkiensa sotilasvoimia. Jos pelaajalla on kaupungissaan enemmän sotilasvoimaa kuin naapurillaan, saa hän pisteitä, jos vähemmän, saa hän miinuspisteitä. Sotien jälkeen siirrytään seuraavan aikakauden kortteihin ja peli jatkuu samalla tavalla. Kun kolmannen aikakauden kortit on pelattu ja sodat käyty, lasketaan pelaajien pisteet ja eniten pisteitä kerännyt voittaa pelin.

Lisäosat ja versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin on saatavilla erilaisia lisäosia ja pelistä on myös tarjolla selaimella pelattava nettiversio.[1][2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 7 Wonders Expansions GamerBoardGeek. Viitattu 6.3.2021. (englanniksi)
  2. 7 Wonders Online By Gamers Guild Gamers Guild. Viitattu 6.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]