Yangshaon kulttuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yangshaon kulttuurin aikana tehty ruukku.

Yangshaon kulttuuri oli esihistoriallinen, kivikautinen maataviljelevien kylässä asuvien ihmisten muodostama kyläkulttuuri Kiinassa noin 5000–3000 eaa. Se sijaitsi Keltaisenjoen keskijuoksulla. Tunnetuin jäänne on Banpon kylä.

Yangshaon varhainen kulttuuri oli Keltaisenjoen keskijuoksulla, Keltaisenjoen (Huang Ho), Weijoen ja Fei- tai Fenjoen yhtymäkohdassa, Xianin suuresta kaupungista itään. Alueella on lehtimetsää ja lössiaroa.[1]

Yangshaon kulttuuriin liittyi hakkuja, lapioita ja kaivukepin painoja. Kotieläiminä pidettiin koiria, sikoja, nautoja, lampaita ja vuohia. Karjanhoito oli ehkä tullut lännestä. Jo tällöin oli onttokolmijalkaisia saviastioita, jotka olivat myöhemmälle ajalle tyypillisiä. Yangshaon keramiikka oli maalattu mustalla värillä punaiselle pohjalle, käsin tehtyä ja hitaalla savenvalajan pyörällä tournettella viimeisteltyä, dreijaa ei tunnettu.[2] Kiinan neoliittiseen kauteen liittynyt viljelykylä Banpo (Pan-p'o) sijaitsi Shaanxiissa lähellä Xi'anin kaupunkia.

Kylässä asuttiin ainakin kahteen otteeseen. Kylää ympäröivän vallihaudan leveys oli 5 metriä ja syvyys saman verran. [3] Sen ulkopuolella oli hautausmaa ja savenpolttouuneja. Vanhimmat talot oli rakennettu puoleksi maan alle, uudemmat kokonaan maan pinnalle. Talot olivat useimmiten pyöreitä, joskus nelikulmaisia ja 3–5 metrin läpimittaisia. Talojen seinät oli tehty vitsapunoksesta, joka oli päällystetty savella. Taloja kannattivat seinissä ja sisäpuolellakin puupylväät.[4]

Chaing-kaissa talot oli järjestetty ympyrän muotoon keskustan ympärille. Yangshaon Kulttuuri levisi 4000–3000 eaa. länteen ja etelään hajoten osakulttuureiksi.[5] Lapset haudattiin uurniin talojen lähelle, aikuiset hautausmaalle. Naisen sukupuolielintä esittävä kaurikotilo oli tavallinen saviastioissa olevien kuvien aihe.

Yangshaon vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin Yangshao-kulttuurin merkittävimpiä ilmentymiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yangshaon kulttuuri.
  1. The Cambridge Encyclopedia of Archaeology. Kartta s. 153
  2. The Cambridge Encyclopedia of Archaeology, s. 153-156
  3. Otavan suuri maailmanhistoria 5, Idän suurvallat, s. 12.
  4. Otavan suuri maailmanhistoria 5, Idän suurvallat, s. 14.
  5. The Cambridge Encyclopedia of Archaeology, s. 157