Viikonloppu (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viikonloppu 34/1962. Kannessa oli hyvin usein jonkin filmitähden kuva, kuten tässä tapauksessa Steve Forrest.

Viikonloppu: kertomuksia Suomen kodeille oli Ilmarisen kustantama naislukijoille suunnattu lukemistolehti, joka ilmestyi vuosina 1937–1971. Lehteä toimittivat muun muassa Yrjö Halme ja J. Salakari.

Joitakin lehden vakiosivuista olivat Harry Aaltosen musiikkinurkka, Siskon sivu, Leenan osasto kirjetoveria etsiville, Selvänäkijän kirjelaatikko ja Kohtaloni-kuvahoroskooppi. Lehti sisälsi paljon novelleja ja niin sanottuja tosikertomuksia elävästä elämästä. Jokaisessa lehdessä oli mukana myös yksi osa jotakin pitempää jatkoromaania.

Lehden kirjoittajat käyttivät usein nimimerkkejä, esimerkiksi Onni Haini kirjoitti nimimerkillä O. Kaskamo, Arvo Kalliola nimimerkillä Rafael ja Martti Löfberg eli Marton Taiga nimimerkillä Margot Lagarton. Monet novelleista julkaistiin vailla kirjailijatietoja.

Lehdessä julkaistiin romanttisia sarjakuvia. 1950-luvulla lehdessä ilmestyi Soma ja Jukka (Tillie The Toiler), piirtäjänä Russ Westover, ja 1960-luvulla perhesarjakuva Tupsujussilaiset (engl. Dotty Dripple), piirtäjänä Buford Tune.

Lehti jatkui ”Viikonloppu romanssi” -nimisenä sarjana vuodesta 1972.

Rautatiekirjakaupan irtonumeromyynnissä Viikonloppu oli kaikista lehdistä vuonna 1943 sijalla 8, vuonna 1953 sijalla 4 ja vuonna 1963 sijalla 9.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kastemaa, Matti J.: Rautakirjalla on puolensa, s. 50–51. Tilasto perustuu heinä–syyskuun myyntiin kunakin vuonna. Porvoo: Rautakirja, 1985.