Verikorento

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Verikorento
Verikorentokoiras
Verikorentokoiras
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Sudenkorennot Odonata
Alalahko: Aitosudenkorennot Anisoptera
Heimo: Varsinaiset sudenkorennot Libellulidae
Suku: Syyskorennot Sympetrum
Laji: sanguineum
Kaksiosainen nimi
Sympetrum sanguineum
(Müller, 1764)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Verikorento Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Verikorento Commonsissa

Verikorento (Sympetrum sanguineum) on pienikokoinen syyskorento, jota tavataan Suomessa harvinaisena Ahvenanmaalla ja hyvin harvinaisena pääkaupunkiseudulla.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorento on pienikokoinen syyskorento, sen pituus on vain noin 34–39 mm. Se muistuttaa ulkonäöltään erityisesti hyvin yleistä punasyyskorentoa, mutta eroaa tästä kokonaan mustien jalkojensa, leventyneen takaruumiin kärjen ja kirkkaiden, tyvestään oranssinsävyisten siipien avulla. Verikorennon nimi on peräisin sen väristä. Yleisestä elokorennosta lajin erottaa erilaisten jalkojen ja pienempien siipien keltaisten alueiden avulla.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorennon lentoaika on heinä-syyskuu. Se on yksi Euroopan yleisimpiä syyskorentoja ja on levinnyt lähes koko Manner-Eurooppaan ja eteläiseen Skandinaviaan. Suomessa lajia tavataan vain Ahvenanmaalla ja ilmeisesti pääkaupunkiseudulla. Vaeltaneista yksilöistä on satunnaishavaintoja sisämaasta.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin elinympäristöjä ovat kaikenlaiset rehevät ja runsaskasvustoisen seisovat vedet. Se voi elää myös lievästi suolaisissa vesistöissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clausnitzer, V.: Sympetrum sanguineum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)