Tuottojenvaihtosopimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuottojenvaihtosopimus on kahden tai useamman henkilön tai yhteisön välinen sitova oikeustoimi. Ne ovat luottojohdannaisia, jolla yksi sopimuspuoli (kokonaistuoton maksaja) siirtää viiteomaisuuden taloudellisen suorituskyvyn kokonaisuudessaan toiselle sopimuspuolelle (kokonaistuoton saajalle). Kokonaistuotto koostuu valtaosin arvopaperin markkinahinnan noususta ja korkotuotosta. Pyrkimyksenä kokonaistuoton maksajalle on vapautua riskistä ilman, että arvopaperia tai luottoa olisi myytävä.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luokitukset ja määritelmät; luku: Luokittelutekijät ja niiden määritelmiä. (Sitaatti: "Tuottojenvaihtosopimukset (Total Return Swap)
    Luottojohdannainen, jossa sekä markkinariski- että luottoriski siirtyy. Tuottojenvaihtosopimuksissa suojauksen ostaja maksaa suojauksen asettajalle siirrettävän riskin kokonaistuoton, joka koostuu lähinnä korkotuotosta ja arvopaperin markkinahinnan noususta. Suojauksen ostaja vapautuu siirrettävästä riskistä ilman, että arvopaperia tai luottoa olisi myytävä.
    ") Viranomaisyhteistyöryhmä: Tilastokeskus, Rahoitustarkastus ja Suomen Pankki, 1.1.2005. Artikkelin verkkoversio (PDF). Viitattu 5.5.2018.
    (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Euroopan komissio: Komission delegoitu asetus (EU) N:o 231/2013, annettu 19 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU täydentämisestä poikkeuksien, yleisten toimintaedellytysten, säilytysyhteisöjen, vivutuksen, avoimuuden ja valvonnan osalta ETA:n kannalta merkityksellinen teksti. (Luku: Liite 1: Menetelmät vaihtoehtoisen sijoitusrahaston position lisäämiseksi, sitaatti: "7. Tuottojenvaihtosopimus: Tuottojenvaihtosopimus (total return swap) on sopimus, jolla yksi sopimuspuoli (kokonaistuoton maksaja) siirtää viiteomaisuuden taloudellisen suorituskyvyn kokonaisuudessaan toiselle sopimuspuolelle (kokonaistuoton saajalle). Taloudellinen kokonaissuorituskyky kattaa tuotot koroista ja maksuista, markkinakehityksestä kertyvät voitot tai tappiot ja luottotappiot. Vaihtoehtoisen sijoitusrahaston positio on sopimuksen taloudellisen suorituskyvyn kannalta merkityksellisten vastaavien viiteomaisuuserien markkina-arvo.") EUR-Lex, 19.12.2012. Artikkelin verkkoversio.
  3. Standardi 4.3e: Luottoriskin vähentämistekniikat luottoriskin standardimenetelmää käytettäessä. (Luku: 18 Määritelmät: 18.2 Määritelmät, Sitaatti: "(22) Tuottojenvaihtosopimus (total return swap) on luottojohdannainen, jossa osapuolet sopivat tuottovirtojen vaihdosta kuponkikoron, markkina-arvon muutosten ja sopimukseen liittyvien palkkioiden osalta.") Finanssivalvonnan standardi, 1.12.2006, s. 80–81. Artikkelin verkkoversio (PDF). Viitattu 5.5.2018. (Arkistoitu – Internet Archive)