The Stand in the Schoolhouse Door

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Wallace seisoo Foster auditorion oven edessä kun Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Nicholas Katzenbach vaatii häntä siirtymään.

The Stand in the Schoolhouse Door oli Yhdysvalloissa Alabaman yliopiston Foster auditoriossa 11. kesäkuuta 1963 tapahtunut välikohtaus, Alabaman kuvernööri George Wallace pyrki symbolisesti pitämään virkaanastujaislupauksensa rotuerottelun pitämisestä voimassa. Wallace seisoi auditorion oven edessä ja pyrki estämään pääsyn kahdelta mustalta opiskelijalta Vivian Malone Jonesilta ja James Hoodilta.

Vivian Malone Jones saapuu rekisteröitymään opsikelijaksi.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17. toukokuuta 1954 Yhdysvaltain korkein oikeus antoi tuomionsa tapauksessa Brown vastaan Topekan koulutusvirasto. Päätöksessä katsottiin, että mustien lasten pitäminen erillisissä kouluissa oli perustuslain vastaista.

Päätös tarkoitti, että Alabaman yliopiston oli lakkautettava erilliset mustille tarkoitetut opinnot. Päätöstä seuranneiden vuosien aikana sadat mustat opiskelijat pyrkivät yliopistoon, mutta ketään ei hyväksytty opiskelijaksi. Yliopisto toimi yhteistyössä poliisin kanssa pyrkien löytämään mahdollisia karsivia tekijöitä, ja sellaisia ei löytynyt, yliopisto pelotteli hakijoita. Vuonna 1964 kolme täydellistä hakijaa, Vivian Malone Jones, Dave McGlathery ja James Hood, pyrkivät opiskelemaan. Heidän pelotteleminen ei onnistunut ja heinäkuun alussa oikeus katsoi, että heidät oli hyväksyttävä. Oikeus myös kielsi kuvernööri Wallacea puuttumasta asiaan.

Välikohtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. heinäkuuta Malone ja Hood saapuivat rekisteröitymään opiskelijaksi. Wallace pyrki pitämään lupauksensa, mutta halusi myös järjestää poliittisen välikohtauksen. Hän seisoi Foster auditorion sisäänkäynnin edessä. Lopulta apulaisoikeusministeri Nicholas Katzenbach, useiden poliisien avustamana vaati Wallacea siirtymään. Wallace kieltäytyi ja piti puheen osavaltion oikeuksista suhteessa liittovaltioon. Katzenbach soitti presidentti John F. Kennedylle, joka määräsi Alabaman kansalliskaartin apuun. Kenraali Henry Graham vaati Wallacea siirtymään sanoen: "herra kuvernööri, surullinen tehtäväni on pyytää teitä siirtymään Yhdysvaltain presidentin käskystä." Wallace jatkoi puhettaan, mutta siirtyi lopulta ja Malone ja Hood rekisteröityivät opiskelijoiksi.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1994 elokuvassa Forrest Gump on kohtaus, jossa päähenkilö Forrest Gump esiintyy tilanteessa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Stand in the Schoolhouse Door