The Gentleman’s Magazine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva Vesuvius-vuoresta The Gentleman’s Magazinen syyskuun 1747 numerossa.

The Gentleman’s Magazine oli Englannin ensimmäinen yleisluonteinen aikakauslehti ja yksi aikansa vaikutusvaltaisimpia julkaisuja.[1]

Edward Cave perusti lehden Lontoossa tammikuussa 1731.[1] Sen koko nimi oli alun perin The Gentleman’s Magazine: or, Trader’s monthly intelligencer. Caven keksintö oli luoda kuukausittainen tiivistelmä uutisista ja koulutettua yleisöä kiinnostavista aiheista, jotka vaihtelivat kulutushyödykkeiden hinnoista aina latinankieliseen runouteen saakka. Lehdessä oli sekä vakituisilta avustajilta saatua alkuperäistä sisältöä että laajoja lainauksia ja poimintoja muista lehdistä ja kirjoista. The Gentleman’s Magazinea nimimerkillä Sylvanus Urban[2] toimittanut Cave oli ensimmäinen, joka käytti varastorakennusta tarkoittavaa sanaa makasiini (”magazine”) viittaamaan aikakauslehteen.

Ennen The Gentleman’s Magazinen perustamista oli jo ilmestynyt tiettyyn aiheeseen erikoistuneita aikakauslehtiä mutta ei vastaavaa laaja-alaista julkaisua, vaikka joitakin yrityksiä sellaisen luomiseksi oli tehty.

Samuel Johnsonin ensimmäinen vakituinen kirjoittajan työ oli The Gentleman’s Magazinessa. Aikana, jolloin parlamentin toiminnasta raportoiminen oli kiellettyä, Johnson kirjoitti lehteen säännöllisesti parlamenttikatsauksia otsikolla ”Magna Lilliputian senaatin väittelyitä”. Vaikka ne heijastelivatkin jossain määrin osallistujien näkökantoja, olivat puheiden sanat enimmäkseen Johnsonin omia.[3]

Taitavana liikemiehenä Cave kehitti The Gentleman’s Magazinelle kattavan jakelujärjestelmän. Lehteä luettiin kaikkialla englantia puhuvassa maailmassa. Se lakkautettiin lopulta syyskuussa 1907[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gentleman’s Magazine 2007. Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.8.2007. (englanniksi)
  2. Pooley, Julian: Daily Life in Georgian England as Reported in the Gentleman’s Magazine (review) Helmikuu 2002. Institute of Historical Research. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 16.8.2007. (englanniksi)
  3. Samuel Johnson 2007. Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.8.2007. (englanniksi)
  4. publishing, history of 2007. Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.8.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]