Teräskypärä malli 1916

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teräskypärä malli 1916 naamiointimaalattuna.
Stirnpanzer -lisäpanssarilevyllä varustettu M1916 -teräskypärä.

Teräskypärä malli 1916 (saks. Stahlschutzhelm, Modell 1916) on saksalainen ensimmäisen maailmansodan kolmantena sotavuotena käyttöön otettu kypärämalli, jossa teräskypärä ulottuu melko alas niskaan ja myös sivulta kaulan ympärille.

Syy laajasti suojaavan raskaan teräskypärän käyttöönotolle oli se, että ensimmäisen maailmansodan juuttuessa asemasodaksi 1916–1917 suuri osa kaatuneista alkoi tulla tykistön epäsuoran tulen aiheuttamista sirpaleista, ei luodeista.

Kypärän etuosan ”sarvien” pääasiallinen tehtävä on kypärän tuulettaminen niissä olevan reiän kautta. Toinen tehtävä on toimia niitten varaan ripustetun Stirnpanzer-lisäpanssarilevyn kiinnikkeinä. Sen kiinnitys varmistettiin kypärän takaosan ympäri kulkevalla nahkahihnalla. Lisäpanssarointi oli tarkoitettu lähinnä tähystäjille ja konekivääriampujille, mutta sen käyttö jäi hyvin vähäiseksi.[1]

Myös Suomessa jääkäreiden vaikutuksesta alettiin käyttää yhtenä kypäränä saksalaista teräskypärää. Kypärän puhekielinen nimitys on muuripatakypärä, mikä kuvastaa kypärän suurta kokoa.

Sen seuraaja Saksassa oli M1935-teräskypärä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.worldwar1.com/sfgstal.htm
  2. http://www.german-helmets.com/HEER%20M1935%20Helmets.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]