Talon kokoinen vastustaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talon kokoinen vastustaja (eng. The Beagle Boys vs. The Money Bin) on Don Rosan käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuvatarina vuodelta 2001. Tarina on syntymäpäiväsarja Karhukoplalle, jonka ensiesiintyminen oli vuonna 1951 Carl Barksin tarinassa Ankkalinnan Pamaus, ja myös Roopen rahasäiliölle, joka esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1951 Barksin tarinassa Roope-sedän uusi rahasäiliö.

Rosa on kuvannut tarinan olevan Karhukoplan eräänlainen turistikierros rahasäiliössä. Tarinaa varten Rosa laati ystävänsä Dan Walshin kanssa rahasäiliön pohjapiirustukset, jotka julkaistiin tarinan yhteydessä. Piirustukset ovat sinikopioita, joita kätettiin rakentamisessa 1900-luvun alkupuolella. Nykyisin rakennuspiirustuksia ei luotaisi sinikopioina.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukoplan seitsemän jäsentä ovat matkalla vankilaan vierailemaan heidän isoisänsä Kivisyömmi Karhulan luona Karhukoplan perustamisen kunniaksi. Ihailtuaan historiaa jonkin aikaa, Kivisyömmi paljastaa jälkeläisilleen, että vaikka hänen lähimuistinsa on heikentynyt, kaukomuisti terästyy, ja tämän myötä hän muisti arkkitehdin Elieli N. Geelin, joka toimi Ankkalinnassa Roopen muuttaessa sinne. Hän suunnitteli rahasäiliön, ja koska Karhukopla majailee maanalaisessa Ankkalinnassa, Geelin toimisto on edelleen siellä, ja hänen mapeistaan saattaa löytyä rahasäiliön pohjapiirustukset. Karhuveljekset lähtevät etsimään piirustuksia ja löytävät ne. Piirustusten avulla heille selviää, että Roopella on salainen reitti rahaholviin makuuhuoneessaan. Veljekset vohkivat sukelluskamppeet ja illalla, Roopen ollessa kaupungilla, he käyttävät vanhaa Ankkalinnakkeen ajoilta peräisin olevaa kaivoa tunkeutuakseen säiliöön sisälle. Mutta koska joka ovessa on hälytin, veljekset ryömivät lämmityskanavia pitkin tavoitteena löytää Roopen makuuhuone. Veljekset jakaantuvat pareiksi yhtä lukuun ottamatta ja päätyvät eri puolille säiliötä.

  • 176-Numeroimaton: Ainoa, joka meni yksin. Päätyi jalokivivarastoille. Yritti varmistaa, ettei kamera näe häntä katkomalla piuhat sähkökaapista. Mutta koska Roopen sähköjohdot ovat arvattavasti huonokuntoiset, niiden eristeet repeytyivät ja hän jäi niihin kiinni, kamera nenässä. Ei voinut hievahtaa kärventymättä.
  • 176-176 ja 176-671: Päätyivät ensin Roopen trofeehuoneeseen. 176-671 asetti vahingossa sormensa painehälytetylle tyynylle, jossa Roope säilyttää ensilanttiaan. Ei voinut nostaa sormeaan aiheuttamatta hälytystä. 176-176 päätyi kirjastoon, jossa hän yrittäessään kiivetä takaisin kuiluun, näki raportin Karhukoplasta, hän jäi hyllyjen väliin niiden kaaduttua hänen painonsa takia.
  • 176-167 ja 176-761: Päätyivät ensin Roopen kylpyhuoneeseen. 176-167 työnsi 176-761:n ulos kuilusta ja hän lensi pää edellä WC-istuimeen. Istuinkansi jäi kiinni hänen kaulaansa, eikä hän mahtunut enää kuiluun. 176-167 jatkoi keittiöön, ja vilkaistessaan, mitä Roope syö, hän löysi kokonaisen laatikon luumuja. Hän ahmi koko laatikon ja yrittäessään ujuttautua takaisin kuiluun, hän jäi kiinni, koska lihoi luumujen takia.
  • 176-716 ja 176-617: Ainoat, jotka pääsivät Roopen makuuhuoneeseen. Perillä heille selvisi, että salainen reitti on liukumäki, jolla Roope voi aloittaa päivänsä uimalla rahoissaan. Kun 176-617 kokeile mäkeä, hän jäi kiinni pieneen luukkuun. 176-716 yritti vetää hänet irti, mutta onnistui vain repimään tämän housut ja lensi suoraan Roopen yöpöydän lamppuun.

Samaan aikaan Roope palaa takaisin säiliölle rättiväsyneenä istuttuaan kirjastossa löytääkseen vinkkejä aarrejahteihin. Väsymyksen vuoksi hän ei heti tajua Karhuveljesten olevan säiliössä, vaikka hän on kirjaimellisesti vain metrin päässä jokaisesta valmistautuessaan yöpuulle. Päästyään lopulta sänkyynsä hän haksahtaa, mutta ensin luuli kuvitelleensa kaiken. Vasta, kun hän sammuttaa yölamppunsa, johon 176-716 on jäänyt kiinni, hän vasta havahtuu ja soittaa poliisille. Kivisyömmi kuulee kuinka poliisit puhuvat rahasäiliön pidättäneen koko koplan ilman apuvoimia. Kivisyömmi nukahtaa ja ajattelee:

"Ei Roope turvakaarteineen vielä mitään. Tomppelisukulaiseni eivät pärjää älykkyydessä edes tyhjälle betonirakennukselle! Hienoa, Karhukopla! Hienoa!