Suomen Diakonialaitosten Liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Diakonialaitosten Liitto r.y. on vuosina 1952 - 2013 toiminut yhdistys, joka edisti ja koordinoi Suomessa toimivien diakonialaitosten yhteistyötä. Järjestön yhtenä keskeisenä tehtävänä oli diakoniakoulutuksen kehittämisen koordinointi ja seuranta. Lisäksi järjestön tehtäviin kuuluivat kirkon ja yhteiskunnan yhteistoiminnan edistäminen sekä diakonia-, sosiaali- ja terveysalan kehityksen seuranta ja ennakointi.

Diakonialaitosten liittoon kuului kuusi diakonialaitosta, joiden palveluksessa työskentelee noin 4.000 työntekijää. Diakonialaitokset tuottavat erilaisia diakonia-, kasvatus-, koulutus-, sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden avulla vastataan sekä yksityishenkilöiden että yhteisöjen palvelutarpeisiin.

Diakonialaitosten liitto oli yhteistyö- ja edunvalvontaorganisaatio, joka oli jäsenenä diakonialaitosten toiminnan kannalta keskeisissä diakonia-, sosiaali- ja terveysalan yhteistyöorganisaatioissa sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eri verkostoissa. Lisäksi Diakonialaitosten liitto koordinoi kansainvälistä yhteistyötä pohjoismaisten diakonialaitosten ja eurooppalaisten diakonia-alan toimijoiden kanssa.

Diakonialaitosten liiton hallituksen muodostivat jäsenorganisaatioiden nimeämät edustajat, käytännössä diakonialaitoksia ylläpitävien säätiöiden ja järjestöjen johtajat.

Yhdistyksen virallinen nimi oli Suomen Diakonialaitosten Liitto - Diakonianstalternas i Finland Förbund r.y., josta kuitenkin käytettiin usein nimitystä Diakonialaitosten liitto. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistystä kutsuttiin englanniksi Association of Deaconess Institutes in Finland (lyhenne: ADIF).

Diakonialaitosten liitto vastasi aikaisemmin diakonissojen virkamerkkien kustantamisesta ja myynnistä, mutta luovutti sen vuoden 2008 alusta Suomen Diakoniatyöntekijöiden Liitolle. Suomen Diakonialaitosten Liitto oli myötävaikuttamassa vuonna 1996 toimintansa aloittaneen Diakonia-ammattikorkeakoulun perustamiseen ja myöhemmin muodostetun Diakoniaopistot –verkoston käynnistymiseen. Lisäksi Suomen Diakonialaitosten Liitto on ollut mukana perustamassa Takuu-Säätiötä.

Suomen Diakonialaitosten Liitto ry purettiin vuonna 2013. Silloin Suomessa toimivien diakonialaitosten johtajat totesivat että laitosten väliseen yhteistyöhön ei enää tarvita erillistä yhdistystä vaan yhteistyötä voidaan tehdä muiden organisaatioiden puitteissa. Useiden kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyöjärjestöjen (kuten esimerkiksi Eurodiaconian, Diakonia ry:n sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistyöjärjestöjen) sääntöjä oli muutettu niin että diakonialaitokset saattoivat liittyä niiden jäseneksi suoraan, ilman valtakunnallista yhteistyöjärjestöä, jollainen Suomen Diakonialaitosten Liitto oli. Lisäksi todettiin että kaikki Suomessa toimivat diakonialaitokset olivat Kirkkopalvelut ry:n jäseniä ja sovittiin että Kirkkopalvelut koordinoivat jatkossa diakonialaitosten keskinäistä yhteistyötä.

Suomen Diakonialaitosten Liiton jäsenorganisaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Diakonialaitosten Liiton jäsenten www-sivut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]