Stanley ja Iris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanley ja Iris
Stanley and Iris
Ohjaaja Martin Ritt
Käsikirjoittaja Harriet Frank Jr.
Irving Ravetch
Pat Barker
Tuottaja Patrick J. Palmer
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Donald McAlpine
Leikkaaja Sidney Levin
Pääosat Robert De Niro
Jane Fonda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Ensi-ilta 1989
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Stanley ja Iris (Stanley and Iris) on Martin Rittin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1989. Lukutaidottomuudesta kertova työläistarina perustuu Pat Barkerin romaaniin Union Street, jonka pohjalta käsikirjoituksen ovat laatineet Harriet Frank Jr. ja Irving Ravetch. Nimiosia näyttelevät Robert De Niro ja Jane Fonda.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Helena Ylänen kirjoitti, ettei Stanley ja Iris ole tähtinäyttelijöistään huolimatta kovin kummoinen elokuva, mutta filmi tuntuu Hollywood-tekeleeksi poikkeuksellisen vilpittömältä. Hän suree, että realistisista työläiskuvauksista tunnettu Martin Ritt on joutunut laatimaan tästäkin elokuvasta romanttisen komedian jotta yleensä saisi jatkaa elokuvatyötään vanhoilla päivillään.[2] Saman lehden Mikael Fränti luonnehti elokuvaa kuivaksi ja pienimuotoiseksi ihmissuhdetarinaksi, jonka katsoo haukotellen loppuun[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fränti, Mikael: Lukutaidottomuus ongelmana Fondan ja De Niron näyttelemässä hengettömässä työläiskuvauksessa. Helsingin Sanomat, 28.9.1993, s. 42. Näköislehti (maksullinen).
  2. Ylänen, Helena: Fonda ja De Niro työläisinä. Helsingin Sanomat, 11.6.1990. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 11.6.2023.