Shirley Sparks

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sari Savunen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shirley Sparks
Henkilötiedot
SyntynytPori
Ammatti Esiintyvä taiteilija, laulaja, säveltäjä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2015-
Tyylilajit viihdemusiikki, kevyt klassinen, musikaali

Shirley Sparks (oik. Sari Savunen) on suomalainen crossover-laulajatar ja säveltäjä. Sparks esiintyy yksityis- ja yritystilaisuuksissa sekä suunnittelee ja toteuttaa solisti- ja teemakonsertteja.

Elokuussa 2023 julkaistiin Sparksin toinen sävellysalbumi Dreams of a Butterfly, joka on äänitetty pianisti Eliina Taalin kanssa. Levyllä olevien englanninkielisten laulujen musiikki liikkuu klassisen, jazzin, populaarin ja musikaalin rajapinnoilla. Laulusarjan kantaesitys oli Espoon tuomiokirkossa toukokuussa 2023.

Shirley Sparks esiintyy duo-kokoonpanolla eri pianistien sekä kitaristien kanssa sekä yhtyeiden solistina. Elokuussa 2023 Sparks esiintyi jazzkitaristi Niklas Winterin kanssa Turussa. Heinäkuussa 2022 Sparks esiintyi Antti Sarpilan kanssa Baltic Jazz -festivaalilla 1920-luvun repertuaarilla salakapakka-teemaisessa illanvietossa, ja puistokonsertissa Charles Chaplinin harvinaisilla lauluilla. Toukokuussa 2022 Sparks konsertoi Helsingissä Astoria Klubilla pianisti Janne Hovin ja viulisti Mikko-Ville Luolaja-Mikkolan kanssa esittäen Charles Chaplinin lauluja konsertissa Chaplin, Eternally. Sparks on esiintynyt Tampere-talossa ja Espoon Sellosalissa järjestämissään Softly, with Feeling - Life and Songs of Peggy Lee -juhlakonserteissa Antti Sarpila Swing Bandin kanssa. Marraskuussa 2017 Sparks esiintyi Lontoossa Hotelli Savoyssa Suomalais-brittiläisen kauppakamarin Suomi 100 vuotta -juhlagaalassa lontoolaisen Jonathan Gee Trion solistina (kokoonpanossa Jonathan Gee, piano, Nick Pini, kontrabasso ja Tristan Maillot, rummut).

Kokoonpanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sparks on perustanut itse kolme yhtyettä: The Red Band (2015), Shirley Sparks Swing Band (2017) ja Shirley Sparks' Golden Hollywood Band (2022).

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sparks esittää sekä amerikkalaista traditionaalista, melodista viihdemusiikkia, englantilaista musikaalia, ranskalaisia chansoneita sekä omaa sävellystuotantoaan useilla eri kielillä. Sparks konsertoi myös ideoimillaan teemaohjelmistoilla. Sparksin omat sävellykset ovat kamarijazz-tyylisiä, yhdistäen klassista, jazzia sekä popmusiikin ja musikaalin elementtejä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sparks aloitti musiikinopiskelun pianolla, kanteleella ja harmonikalla. Laulutunnit hän aloitti 15-vuotiaana kotikaupungissaan Porissa Sinikka Mansikkala-Westerlundin johdolla. Klassiselta äänialaltaan hän on korkea sopraano. Lukion jälkeen hän opiskeli vuoden Oriveden Opiston musiikkilinjalla minkä jälkeen aloitti kirkkomusiikkiopinnot Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan Kauniaisiin Työväen Akatemian kulttuurisihteerilinjalle ja jatkoi lauluopintoja yksityisesti Marjut Hannulan johdolla. Kulttuurisihteeriopintojen päätyttyä hän muutti vuodeksi Oxfordiin opiskelemaan Master of Arts -tutkinnon Oxford Brookes Universityssä erikoistuen englantilaisen oopperan historiaan ja brittiläiseen nykyteatteriin. Tuolloin hän esiintyi muun muassa opiskelijoiden oopperaproduktiossa The Four Note Opera Oxfordissa ja japanilaismusikaalissa Kanawa Edinburgh Festival Fringessä. Vuosina 2000–2002 sekä 2005 Sparks lauloi Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Vuonna 2009 hän valmistui laulupedagogiksi Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulusta, tehden lopputyönsä Giuseppe Verdin Il Trovatore -oopperasta.

Vuoden 2015 keväällä hän vaihtoi kevyempään ohjelmistoon ja otti taiteilijanimekseen Shirley Sparks.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2023: Dreams of a Butterfly, sävellysalbumi (sävellykset, sovitukset, editointi), pianistina Eliina Taal, 2015: Travellight, amerikkalaisia jazzstandardeja, omakustanne, Shirley Sparks & The Red Band, 2012: Pimeä valo, sävellysalbumi (sävellykset & sovitukset & säestykset), omakustanne nimimerkillä Sari S.

Muu osaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempaan sävellystuotantoon kuuluu mm. vanhaa musiikkia ja klassisia lauluja suomeksi ja italiaksi, musiikkia lastenteatteriin sekä musiikin Villilä Studioiden tuottamaan lyhytelokuvaan The Good Cop. Hän on näytellyt useissa lyhytelokuvissa sekä teatteriproduktioissa ja opettanut äänenkäyttöä yksityisoppilaille, teatterilaisille ja kuoroille. Hän on lisäksi opiskellut teatteri-improvisaatiota, naamionäyttelemistä, teatterimaskeerausta ja kulttuurihistoriaa. Myös muodin ja teatteripuvustuksen historia on Sparksin kiinnostuksen kohteena, ja hän suunnittelee ja toteuttaa esiintymisasunsa usein itse.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]