Säästöpankki (yhtiömuoto)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli koskee lain määrittelemää yhtiömuotoa. Säästöpankki-nimisiä pankkeja varten katso Säästöpankki.

Säästöpankki (SP) on yksi yhtiömuodoista Suomessa. Se on säästöpankkilain (28.12.2001/1502) mukaan talletuspankki, jonka erityistarkoituksena on säästämisen edistäminen. Yhtiömuotonsa ja erityistarkoituksensa osalta säästöpankit eroavat muista talletuspankeista, joita ovat liikepankit ja osuuspankit.

Oikeushenkilönä säästöpankki on säätiön kaltainen. Pankissa ylin valta kuuluu tallettajia edustaville isännille. Käytännössä kuitenkin isäntien valinnassa on tallettajien osuus rajattu melko pieneksi; isäntien valitseman hallituksen juridinen asema sen sijaan on perinteisesti ollut varsin vahva. Säästöpankille oli varsinkin aiemmin tyypillistä yleishyödyllisyys, sillä voitonjako ei ollut sallittua. Se tuli kuitenkin mahdolliseksi kantarahastosijoitusten haltijoille vuonna 1991.[1]

Kaupparekisterissä oli vuoden 2013 lopussa 26 säästöpankkia.[2]

Säästöpankki voidaan haluttaessa muuttaa säästöpankkiosakeyhtiöksi. Tällöin säästöpankin liiketoiminta siirretään perustettavalle säästöpankkiosakeyhtiölle.

Säästöpankkiryhmän pankeista osa on nykyisin säästöpankkeja ja osa säästöpankkiosakeyhtiöitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuusterä, Antti: Aate ja raha - Säästöpankit suomalaisessa yhteiskunnassa 1822–1994, s. 9. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1995. ISBN 951-1-13932-0.
  2. Yritysten lukumäärät kaupparekisterissä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]