Richard Schodde

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kakadun kansallispuisto

Richard Schodde (23. syyskuuta 1936) on australialainen lintutieteilijä ja kasvitieteilijä.

Schodde opiskeli ja väitteli filosofian tohtoriksi Adelaiden yliopistossa 1970. Vuosina 1970-1998 hän työskenteli Australian National Wildlife Collection, CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) Division of Wildlife and Ecology nimisessä organisaatiossa. Myöhemmin hänestä tuli organisaation tutkimusjäsen (Research Fellow).

Vuodesta 1970 vuoteen 2000 Schodde johti linnusto- ja kasvillisuustutkimuksia, jotka auttoivat perustamaan Kakadun kansallispuistoa (Kakadu National Park) ja Australian ensimmäistä maailmanperintökohdetta Queenslandin koillisosien kosteille trooppisille alueille. Kaikkiaan hänen johtamiensa tutkimuksien tuloksena syntyi 50 000 näytteen kokoelma.

Schodde julkaisi yli 150 artikkelia, kirjaa ja kirjasta Australian lintujen systematiikasta, eliömaantieteestä ja evoluutiosta. Hän kehitti teorian, jonka mukaan Australian nykyinen linnusto on kehittynyt sademetsien lajistosta.

Richard Schodde oli American Ornithologists' Unionin kirjeenvaihtajajäsen; International Ornithological Committee'n Standing Committee on Ornithological Nomenclature-komitean puheenjohtaja; International Ornithological Congress'in koollekutsuja sekä vuonna 1974 että 1990.

Hänelle on myönnetty Whitley Medal kahdesta kirjasta, Nocturnal Birds of Australia, 1981 (yhdessä I. Masonin kanssa) ja The Fairy Wrens, kirja malureista, 1982.

Schodde nimesi lukuisia lintujen alalajeja, sekä yksin että muiden tutkijoiden kanssa, muun muassa tyynenmerenpääskyn (Hirundo tahitica) alalajin albescens.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]