Rhodoksen odeion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rhodoksen odeion
Rhodoksen odeion Rhodoksen akropoliin arkeologisella alueella.
Rhodoksen odeion Rhodoksen akropoliin arkeologisella alueella.
Sijainti Ródoksen kaupunki, Ródos, Etelä-Egean saaret, Kreikka
Koordinaatit 36°26′25″N, 28°12′43″E
Rakennustyyppi odeion
Valmistumisvuosi 200/100-luku eaa.
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Rhodoksen odeion oli antiikin aikainen odeion eli musiikki- ja lauluteatteri Rhodoksen kaupungissa samannimisellä saarella (nyk. Ródos) Kreikassa.[1] Sen rauniot sijaitsevat kaupungin akropoliin arkeologisella alueella nykyisen Ródoksen kaupungin länsilaidalla.

Rhodoksen odeion. Taustalla vasemmalla Rhodoksen stadion.

Rhodoksen odeion rakennettiin hellenistisellä kaudella 200- tai 100-luvulla eaa. Se sijaitsee akropoliin eli yläkaupungin itäisen tukimuurin laidalla Rhodoksen stadionin pohjoispään länsisivulla. Odeion on rakennettu harvinaiseen neliömäiseen muotoon, jossa katsomon istuinrivit ovat kuitenkin normaalilla tavalla puolikaaren muodossa. Keskellä on ympyränmuotoinen orkhestra. Katsomossa on ollut tilaa 800 henkilölle.[2][3]

Antiikin aikana odeionia käytettiin oletettavasti paitsi musiikkiesityksiin myös läheiseen gymnasioniin liittyneeseen retoriikan opetukseen. Odeion on kokonaisuudessaan ennallistettu italialaisten suorittamien kaivausten yhteydessä vuosina 1912–1945, ja sen rakenteet ovat pääosin uutta marmoria. Sitä käytetään nykyisin musiikki- ja teatteriesityksiin kesäisin.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Rhodes (including Ialysos, Kameiros, Lindos, Vroulia, the city of Rhodes, Mt. Atabyrion) Dodecanese, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. a b ”Rhodes”, The Greek Islands, s. 180–197. Eyewitness Travel. London, New York, Melbourne, Munich and Delhi: DK, 2013. ISBN 978-1-40938-631-5.
  3. a b Ακρόπολη Ρόδου: Περιγραφή Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Arkistoitu 8.4.2016. Viitattu 8.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]