Reaktiomekanismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkkinä nukleofiilinen substituutio, jossa nukleofiili Nu liittyy molekyyliin korvaten lähtevän ryhmän L. Punaiset nuolet kuvaavat elektronien hyökkäyksiä. Keskellä välivaiheena epästabiili ioni.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Reaktiomekanismi.

Reaktiomekanismi on yksityiskohtainen kuvaus tavasta, jolla kemiallinen reaktio tapahtuu. Reaktiomekanismista selviää reaktion eri vaiheet, funktionaalisissa ryhmissä tapahtuvat elektronien siirtymiset, sidosten avautumiset, katkeamiset ja syntymiset, välituotteet sekä lopputuotteet.[1]

Reaktiossa elektronien siirtyminen johtaa sidoksen katkeamiseen tai syntymiseen. Sidos katkeaa homolyyttisesti (radikaali-mekanismi), kun sidoselektronit siirtyvät kummallekin sidosatomille (syntyy radikaaleja), ja heterolyyttisesti (polaarinen mekanismi), kun sidoselektronit jäävät toiselle sidosatomille, jolloin atomit varautuvat sähköisesti (muodostuu anioni ja kationi).

Jos kumpikin atomi luovuttaa elektronin elektroniparia varten, sidos syntyy homogeenisesti ja heterogeenisesti, kun elektronit tulevat vain toiselta sidosatomilta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mechanism of a reaction IUPAC GoldBook. Viitattu 10.7.2014. (englanniksi)