Raitakillinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raitakillinen
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Heimo: Hammaskillit Cyprinodontidae
Suku: Aphanius
Laji: danfordii
Kaksiosainen nimi

Aphanius danfordii
(Boulenger, 1890)

Katso myös

  Raitakillinen Wikispeciesissä

Raitakillinen (Aphanius danfordii) on hammaskilleihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan uhanalaisena Turkista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitakillinen voi kasvaa suurimmillaan 5–8 cm pitkäksi ja naaraat ovat koiraita kookkaampia[2][3]. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Raitakilliskoiras on harmaa ja ruumiissa on 9–13 mustaa pystyjuovaa. Naaras on harmaa ja ruumiissa on tummia täpliä.[4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitakillistä tavataan vain Turkista maan keskiosista Kızılırmak- ja Seyhanjokien valuma-alueilta. Se elää erityisesti runsaasti kasveja kasvavissa, mutta kirkasvetisissä lähteissä. Raitakillinen syö pieniä äyriäisiä ja hyönteisten, kuten hyttysten, toukkia. Lajin lisääntymisaika on toukokuusta syyskuulle.[1][2][3]

Raitakillinen luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Suurin uhka kannalle on lähde-elinympäristön häviäminen vedenoton vuoksi ja useat alueen lähteistä ovat kuivuneet.[1] Myös vieraslajit ovat uhka[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Freyhof, J.: Aphanius danfordii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)
  2. a b Zafer Karsli & Orhan Aral: Population Age, Sex Structure and Growth of Aphanius danfordii (Boulenger, 1890) to Sirakaraağaçlar Stream, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 2010, 9. vsk, nro 10, s. 1427-1431. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)
  3. a b B. Yoğurtçuoğlu & F. G. Ekmekçi: Life-history traits of Aphanius danfordii (Boulenger, 1890) (Pisces: Cyprinodontidae), endemic to Kızılırmak Basin (Turkey). Applied Ichthyology, 2013, 29. vsk, nro 4, s. 866-871. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 25.5.2021.
  4. a b Aphanius danfordii Seriously Fish. Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)