Proteus Airlinesin lento 706

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Proteus Airlines 706
Onnettomuuskonetta muistuttava 1900D.
Onnettomuuskonetta muistuttava 1900D.
Päivämäärä torstai 30. heinäkuuta 1998
Onnettomuustyyppi kahden lentokoneen törmäys ilmassa
Tapahtumapaikka Ranska Quiberoninlahti, Ranska
Ensimmäinen lentokone
Konetyyppi Beechcraft 1900D
Lentoyhtiö Proteus Airlines
Rekisteritunnus F-GSJM
Lähtöpaikka Ranska Saint-Exupéryn kansainvälinen lentoasema, Ranska
Määränpää Ranska Lorient-Lann Bihouén lentoasema, Ranska
Matkustajia 12
Miehistö 2
Kuolleita 14
Eloonjääneitä 0
Toinen lentokone
Konetyyppi Cessna 177RG Cardinal
Lentoyhtiö yksityinen
Rekisteritunnus F-GAJE
Matkustajia 0
Miehistö 1
Kuolleita 1
Eloonjääneitä 0

Proteus Airlinesin lento 706 oli ranskalaisen Proteus Airlinesin sisäinen reittilento Ranskassa Saint-Exupéryn kansainväliseltä lentoasemalta Lorient-Lann Bihouén lentoasemalle 30. heinäkuuta 1998. Lähestyessään määränpäätään lentoa operoinut Beechcraft 1900D poikkesi kurssistaan kohti SS France -alusta, jonka ympärillä oli paljon pienkoneita. Kello 15:58 siihen törmäsi Cessna -mallinen kone, ja molemmat putosivat mereen. Kaikki 14 Beechcraft -koneessa ollutta matkustajaa ja miehistön jäsentä, sekä yksi Cessnassa ollut lentäjä saivat surmansa.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proteus Airlines 706 oli lähestymässä heidän määränpäähänsä, kun koneen tuntematon matkustaja tuli ohjaamoon ja pyysi lentäjiä lentämään koneen SS Francen ympäri. Koneen pitäisi silloin laskeutua tutkakatveen alapuolelle. Miehistö pyysi kello 15:54 siirtyä visuaaliseen lentotilaan, johon lennonjohto antoi luvan. Koneen saavutettua SS France se alkoi kiertää sitä 17 astetta vasemmalle kallistuneena.

Toisessa onnettomuuskoneessa oli pilottina 69-vuotias entinen Air Inter -lentoyhtiön pilotti, jolla oli yli 20 000 lentotuntia. Hän oli myös tullut katsomaan Ranskan suurinta alusta. Hetkiä ennen onnettomuutta Beechcraft-kone näkyi Cessnalle kuolleessa kulmassa, joten pilotti ei voinut nähdä sitä. Proteus Airlines 706:n perämies ei nähnyt Cessnaa, koska hän teki laskeutumisvalmisteluja. Kapteenikaan ei nähnyt sitä, koska perämies oli oikeanpuoleisen ikkunan edessä.

Sekunteja ennen törmäystä Proteus Airlines 706 tuli lopulta näkyviin, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Noin 600 metrin korkeudessa Cessna osui Beechcraft -koneen peräosaan oikealta puolelta, halkaisten koneen kahtia. Molemmat koneen putosivat 1,5 kilometrin päähän SS Francesta ja upposivat 9-15 metrin syvyyteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]