Polaria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee meriakvaariota. Polaria oli myös Valtionrautateiden erikoispikajuna.
Polarian päärakennus.

Polaria on Tromssassa Norjassa sijaitseva, maailman pohjoisin akvaario.[1] Toisin kuin Bergenissä sijaitseva tieteelliseen käyttöön tarkoitettu akvaario, toukokuussa 1998 avattu Polaria on suunniteltu erityisesti lapsille suunnattuja opetusnäyttelyitä varten.

Useimmat Polarian näyttelyistä käsittelevät pohjoisella Jäämerellä sijaitsevan Huippuvuorten saariston vedenalaista lajistoa. Akvaariossa on viiden näytön laajuinen panoraamaelokuva, arktinen napatutkimuslaitteistoa esittelevä kävelyreitti, täytettyjä eläimiä, simuloitua routamaata, useita altaita joissa esitellään paikallista merieläimistöä, avoimia akvaarioita joissa esitellään rantaeliöitä, sekä lapsi- ja vauvaystävällisiä näyttelyitä. Akvaarion keskipisteenä on avoin hyljeallas, jonka asukkaat ovat koulutettuja ja esiintyvät yleisölle. Hyljealtaan sivuilla on katseluaukkoja ja sen pohjalla kulkee läpinäkyvä vedenalainen tunneli.

Rakennuksen ulkonäkö muistuttaa arktisen merenkäynnin rannalle paiskaamia jäälauttoja[1], ja toistaa sataman toisella puolen sijaitsevan Jäämerenkatedraalin linjoja.

Polstjerna, eräs kuuluisimmista norjalaisista hylkeenpyyntialuksista, on museoitu erilliseen rakennukseen vajaan sadan metrin päähän akvaariosta. Laivamuseon pääsylippuja voi ostaa Polariasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b TROMSØ, NORWAY Polaria Places. Atlas Obscura. Viitattu 27.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]