Plastron

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee asustetta. Plastron on myös olympiamiekkailussa käytetty suojavaate
John Singer Sargent plastronissa (n. 1880)

Plastron on huivimainen, kaulaan ja rinnalle kravatin tavoin tuleva miesten asuste. Sitä käytetään juhlapukeutumisessa šaketin kanssa. Plastronin yleisin käyttö on nykyään häissä sulhasen pukeutuessa šakettiin. Se kuuluu myös kouluratsastuksen kilpailuasuun. Plastron valmistetaan joko itse sidottavana tai valmiiksi sidottuna versiona.

Alun perin plastronit valmistettiin kuviollisesta silkistä, mutta nykyään valtaosa Suomessa myytävistä plastroneista on polyesteriä. Plastronin ulkomuotoon kuuluu olennaisesti myös koristeellinen solmioneula, joka pitää taiteltavan plastronin siivekkeet kiinnitettynä.

Plastron on muunnos aiemmasta kravattimallista, joka levisi laajalle 1800-luvulla. Beau Brummelin aikaan nämä vahvasti tärkätyt pellavakravatit sidottiin koristeellisesti pystykauluspaidan ympärille. 1880-luvulla eurooppalaiset ylemmän keskiluokan miehet alkoivat käyttää väljemmin sidottua kravattimallia muodollisissa päivätapahtumissa. Plastronia käytettiin lievetakin ja šaketin kanssa asusteena.

Plastron sai englanninkielisen nimensä "Ascot tie" kuninkaallisesta laukkakisasta, joka järjestetään yhä vuosittain Ascotissa, Englannissa. Plastron oli erittäin suosittu liikemiesten ja ylemmän keskiluokan keskuudessa 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkupuolelle.

Nykyisin plastronia käytetään mm. ratsastuskilpailuissa tumman kisatakin alla. Nämä plastronit kiinnitetään yleensä tarralla eikä solmioneulaa käytetä.