Pelko (vuoden 1971 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelko
Fright
Ohjaaja Peter Collinson
Käsikirjoittaja Tudor Gates
Tuottaja
Säveltäjä Harry Robinson
Kuvaaja Ian Wilson
Leikkaaja Raymond Poulton
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Fantale Films
Levittäjä British Lion Films
Ensi-ilta 1971
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pelko (Fright) on Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 1971 tuotettu ja ensi-iltansa saanut ohjaaja Peter Collinsonin jännityselokuva. Elokuvaa voidaan perustellusti pitää ns. slasher-elokuvien lajityypin varhaisena edustajana (proto-slasher).[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opiskelijaneitokainen Amanda (Susan George) on Helenin (Honor Blackman) ja tohtori Cordellin (John Gregson) nuoren pojan, Taran, lapsenvahtina näiden hulppeassa lukaalissa syrjäisellä metsäseudulla. Amandan jäätyä yksin ja lapsen nukkuessa Amanda tuntematon mies tarkkailee nuorta naista ikkunan takaa. Paikalle saapuu Amandan poikaystävä Chris (Dennis Waterman) viettämään rentoa iltaa Amandan kanssa ja Chrisin poistuessa asunnosta tuntematon hyökkääjä iskee Chrisiä päähän.

Amanda kuulee asunnossa erilaisia epämääräisiä ääniä ja arvelee Chrisin tekevän kepposta hänelle. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti. Amanda pelästyy niin pahoin, että soittaa Helenille ravintolaan, mutta he eivät ehdi puhua keskenään ennen kuin puhelu oudosti katkeaa. Helen pelästyy, koska hänen mielisairas ex-miehensä Brian (Ian Bannen) on ilmestynyt talolle.

Brian pääsee taloon esiintyen veristä Chrisiä auttavana hyväntahtoisena naapurina, mutta Amanda tajuaa nopeasti tehneensä virheen, kun Brian alkaakin kutsua häntä "Heleniksi" ja estää tytön pääsyn nukkuvan Taran huoneeseen. Amanda yrittää myöhemmin paeta asunnosta Taran kanssa juuri parahultaisesti poliisien saapuessa talolle Helenin hälyttäminä, mutta Brian onnistuu kiskomaan tytön takaisin asuntoon ja tilanteesta syntyy piinallinen panttivankidraama. Helen tarjoutuu Amandan ja Taran tilalle Brianin vangiksi ja pääseekin asuntoon, mutta Brian tajuaa sen olevan ansa ja tilanteesta syntyy ankara kamppailu.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Susan George  Amanda  
 Ian Bannen  Brian Lloyd  
 Honor Blackman  Helen Lloyd  
 John Gregson  Tohtori Cordell  
 George Cole  Jim  
 Dennis Waterman  Chris  
 Maurice Kaufmann  tutkija  
 Roger Lloyd-Pack  konstaapeli  
 Michael Brennan  poliisi  

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo asetti elokuvalle ennakkotarkastuksessa vuonna 1972 ikärajan KK (Kokonaan kielletty), joten elokuvaa ei saanut laillisesti Suomessa esittää eikä levittää. Myöhemmin vuonna 1988 videolevitystä varten tehdyssä uusintatarkastuksessa tuo täyskielto jäi voimaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, Gary A.: Uneasy Dreams: The Golden Age of British Horror Films, 1956-1976, s. 122. McFarland, 2006. ISBN 978-0-786-42661-4. (englanniksi)
  2. Fright Elonet. Arkistoitu 14.3.2018. Viitattu 13.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelko Rotten Tomatoesissa. (englanniksi)