Pallopalapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedian logo on pallopalapeli

Pallopalapeli on nimensä mukaisesti pallonmuotoinen palapeli. Sen palat ovat kaarevia, joten palojen yhteen liittäminen sujuu helposti. Palapelipallo on myös Wikipedian logona.

Valmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallopalapelejä valmistaa mm. Ravensburger. Ravensburger on tullut tunnetuksi pääosin lauta- ja palapelivalmistajana.

Kuva-aiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallopalapeli

Perinteisin pallopalapelin kuva on maapallo. Siitä on tehty muun muassa tavallinen kartta-, antiikkinen, lasten sekä eläin- ja kasvillisuusvyöhykeversio. [1] Myynnissä on esimerkiksi Tokio Hotel-, Hello Kitty -, Twiligt-, Avatar- ja Autot-aiheisia palloja.[1] Myös High School Musicalilla, Simpsoneilla, FC Bayer Munchenillä, Sheepworld-lampailla, Disneyn hahmoilla ja Pokémoneilla on omat pallonsa.[1] Aikuisille on suunnattu omat aiheet, kuten taidemaalaukset, nähtävyydet ja horoskooppimerkit.[2] Jouluteemaan on valmistettu pienempiä palloja, jotta ne voi ripustaa kuusen oksille.[3] Pääsiäiseksi on tarjolla pääsiäismunan mallisia pallopalapelejä lampaiden ja kukkien kuvilla.[4]

Pallopalapelien koot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myynnissä olevien pallopalapelien koot ja palojen määrät vaihtelevat 24 palasta 960 palaan. Lapsille suunnatuissa palloissa palat ovat suuremman kokoisia kuin aikuisille suunnitelluissa. Suositusiät vaihtelevat neljästä ikävuodesta ylöspäin.

Esimerkkejä pallopalapelien koista:

Palojen määrä (kpl) Pallon halkaisija (cm) Suositusikä
24 24 4+
60 7 8-99
96 12 6+
108 14 7+
180 20 8+
240 15 10-99
540 22 12-99
960 30 6+

Koonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallopalapelin mukana tulevat koontiohjeet ja kuva valmiista pallosta. Kokoamisen voi aloittaa pohjasta edeten kohti yläreunaa. Jokainen pala on numeroitu, joten kuvan sijaan palapelin voi vaihtoehtoisesti koota myös palojen takapuolella olevien numeroiden avulla. Numeroiden alapuolella on nuoli, joka kertoo, mihin suuntaan seuraava pala tulee. Kun pallo alkaa vähitellen muodostua, sen voi asettaa pakkauksen mukana tulevan jalustan päälle. Pallon voi viimeistellä joko laittamalla viisi viimeistä valmiiksi koottua palaa kerralla tai asettamalla viimeisen palan kaltevassa kulmassa.[5]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravensburger on suunnitellut pallojen kanssa samalla periaatteella koottavia kolmiulotteisia palapelejä, kuten pyramideja[6] ja sydämiä[7]. Pyramideissa on saatavilla esimerkiksi Egypti- ja vedenalaisaiheisia palapelejä. Sydämissä puolestaan on muun muassa kissoja, delfiinejä ja keijuja. Toy Story 3 -elokuvan myötä julkaistiin pallopalapelin ideaa mukaileva lelualus[8] jalustoineen. Lumiukko-pallopalapelin mukana tulevat esimerkiksi kaulahuivi, hattu, hanskat ja porkkananenä[9].

Tarvikkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallopalapelipakkauksien mukana tulee usein jalusta pallolle, sydänpakkauksissa puolestaan ripustusnaru. Palloihin voi ostaa erikseen magneettikiinnittimiä[10], joiden avulla pallon voi ripustaa kattoon roikkumaan. Myynnissä on valaistuja jalustoja[7]. Karttapalloihin on tarjolla myös telineitä[11], joissa palloa voi pyörittää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1] (Arkistoitu – Internet Archive) [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]