Nyarlathotep

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nyarlathotep
Nyarlathotep
Nyarlathotep
Luoja(t) H. P. Lovecraft
Ensi-
esiintyminen
"Nyarlathotep" (1920)
Henkilötiedot
Status Elossa
Suhteet
Vanhemmat Azathoth
Sisarukset Nimetön sumu
Pimeys
Lapset Ugga-Naach (poika)
Lilith (tytär)
Sisarusten lapset Yog Sothoth
Shub-Niggurath

Nyarlathotep (tunnetaan myös nimellä "Ryömivä kaaos") on kauhukirjailija H. P. Lovecraftin luoma kosminen jumalolento Cthulhu-mytologiassa. Hahmo esiintyi ensimmäistä kertaa Lovecratin runomaisesti kirjoitetussa novellissa Nyarlathotep (1920). Tämän tarinan jälkeen Nyarlathotep on mainittu ja näyttäytynyt useissa mytologian tarinoissa, niin Lovecraftin kuin muidenkin kirjottamien.

Nyarlathotep, joka omaa tuhat erilaista muotoa, mainitaan Toisten jumalien sanansaattajana, toimien useimmiten kaikista voimakkaimpien jumalien, Azathothin tai Yog-Sothothin, palveluksessa. Lovecraft kuvasi Nyarlathotepin omissa kirjoituksissaan pahana ja säälimättömänä olemuksena, jonka päällimmäinen tavoite on aiheuttaa kaaosta ja hulluutta maan päälle. Tästä syystä jumalolennon on ennustettu lopulta tuhoavan koko ihmiskunnan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1921 Reinhardt Kleinerille kirjoittamassa kirjeessään Lovecraft kertoi, että oli nähnyt elämänsä realistisimman ja hirveimmän painajaisen. Tämä painajainen toimi inspiraationa runomaiselle tarinalleen Nyarlathotepille, jonka hän kirjoitti vuonna 1920. Kyseisessä unessa Lovecraft oli saanut kirjeen ystävältään Samuel Lovemanilta, joka oli kirjoittanut:

»Älä jätä näkemättä Nyarlathotepia, jos hän tulee Providenceen. Hän on kauhistuttava - kauhistuttavampi kuin voisit kuvitellakaan - mutta upea. Hän kummittelee sinua vielä tuntienkin kuluttua. Vapisen vieläkin siitä, miltä hän näytti.»

Lovecraft kommentoi Kleinerille untaan näin [1]:

»En ollut koskaan kuullut nimeä NYARLATHOTEP aiemmin, mutta tunsin ymmärtäväni vihjeen. Nyarlathotep oli eräänlainen kiertävä näyttelijä tai luennoitsija, joka esiintyi julkisissa saleissa ja herätti näyttelyillään pelkoa ja keskustelua. Nämä näyttelyt koostuivat kahdesta osasta - ensinnäkin kauhistuttavasta - mahdollisesti profeetallisesta - elokuvakelasta; ja myöhemmin satunnaista ​​kokeista tieteellisiä ja sähköisiä laitteita käyttäen. Kun sain kirjeen, näytin muistavan, että Nyarlathotep oli jo Providencessa. Muistin, että ihmiset kuiskailivat minulle kauhuissaan ja varoittivat minua menemästä lähelle häntä. Mutta Lovemanin unikirje päätti puolestani... Kun poistuin talosta, näin joukon miehiä kulkevan yössä, kaikki kuiskaillen tuskallisesti ja kuin sidottu kulkemaan yhteen suuntaan. Menin heidän mukaansa, pelokkaana, mutta ennen kaikkea innokkaana näkemään ja kuulemaan suurta, hämärää, lausumatonta Nyarlathotepia.»
(Valitut kirjeet 1.094)

Cthulhu-mytologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nyarlathotep esiintyi ensimmäistä kertaa Lovecraftin vuonna 1920 kirjoittamassa samannimisessä novellissa, jossa häntä kuvataan "pitkänä, tummana miehenä", joka muistuttaa Egyptin faaraota. Kyseisessä tarinassa jumaolento vaeltaa maapallolla keräten seuraajiaan demonisten voimien ja näennäisesti taianomaisien välineiden avulla. Tarinan protagonisti kertoo, että Nyarlathotepin seuraajat menettävät tietoisuutensa ympäröivää maailmaa kohtaan, alistuen tämän mahtavan tahdon alle. Ennen pitkää protagonistin kerronta muuttuu epäluotettavaan suuntaan, ja tarinan loppu kuvataan tavalla, joka viestii lukijalle maailmanlopusta. Tarina päättyy siihen, että kertoja tulee osaksi Nyarlathotepin palvelijoita [2].

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Nyarlathotep esiintyy seuraavan kerran novellissa Tuntematon Kadath (1943), jossa jumalolento esiintyy myös faaraon olomuodossa. Tässä tarinassa Nyarlathotep kohtaa miehen nimeltä Randolph Carter, jonka hän aikoo viedä Azathothin hoviin vasten tämän tahtoa [3]. Novellissa Unet noitatalossa (1933) tummaihoisen miehen muodossa oleva Nyarlathotep tapaa Walter Gilmanin ja noidan nimeltä Keziah Manson [4]. Kyseinen jumaolento esiintyy myös Lovecraftin ja August Derlethin kirjoittamassa kirjassa Kauhun kynnys, jossa tämä kuvataan pikimustana ja hirvittävän näköisen olentona, jolla on kolmijakoinen silmä [5].

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Nyarlathotep kuuluu Toisiin jumaliin, tämä eroaa muista jumalista huomattavasti. Muut Toiset jumalat, kuten Azathoth tai Shub-Niggurath, ovat persoonittomia ja välinpitämättömiä ihmisten suhteen, kun taas Nyarlathotep on keskittynyt ihmiskuntaan. Se käy aktiivisesti maapallolla, yleensä komean, tummaihoisen miehen muodossa, ja aiheuttaa kaaosta ihmisten keskuudessa. Yleensä Nyarlathotep ajaa ihmisiä hulluiksi, aiheuttaa kohtalokkaita tapaturmia tai tappaa heidät henkilökohtaisesti. Omatoimisesta luonteestaan huolimatta Nyarlathotep on lojaali herralleen, Azathothille, ja muille voimakkaille Toisille jumalille [4].

"Musta mies", yksi Nyarlathotepin muodoista

Nyarlathotepilla on tuhat erilaista muotoa, joista suurin osa kammottavia ja hirviömäisiä. Mainittuja olomuotoja ovat muun muassa egyptiläisen faaraon näköinen mies [6] ja edellä mainittu tummaihoinen mies. August Derleth kuvasi puolestaan Nyarlathotepin synkäksi, kammottavan näköiseksi olennoksi, josta kasvaa useita lonkeroita, omaa kolmipupillisen silmän ja on jatkuvassa muutostilassa.

Nyarlathotep on Toisten jumalien tapaan voimakas, kuolematon olento, joka kykenee muodonmuutoksen lisäksi telepatiaan ja mielenhallintaan. Kyseinen jumalolento voi tämän lisäksi matkustamaan kaikkialle maailmankaikkeudessa ja eri ulottuvuuksien välillä [7].

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyarlathotep on Cthulhu-mytologian tarinoiden lisäksi esiintynyt myös Atluksen kehittämässä Megami Tensei -pelien spin-off -sarjassa Shin Megami Tensei: Persona. Myös siinä hänen tarkoituksensa on suurimmaksi osaksi aiheuttaa kaaosta ja hulluutta maan päällä manipuloimalla ihmisiä ja tapahtumia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lovecraft, H. P.: Selected Letters of H. P. Lovecraft I, s. 94. Arkham House, 1965.
  2. Lovecraft, H. P.: Nyarlathotep. The United Amateur, 1920.
  3. Lovecraft, H. P.: H. P. Lovecraftin kootut teokset 5.. Jalava, 2013.
  4. a b Lovecraft, H. P.: Alkemisti ja muita teoksia. Jalava, 1994.
  5. H. P. Lovecraft, August Derleth: Kauhun kynnys. WSOY, 1993.
  6. Lovecraft, H. P.: Temppeli, Nimetön kaupunki ja muita kertomuksia. Jalava, 1999.
  7. Harms, Daniel: The Encyclopedia Cthulhiana: A Guide to Lovecraftian Horror. Chaosium, 1998.