Nuori Yrittäjyys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuori yrittäjyys -logo

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on suomalainen järjestö, joka tarjoaa yrittäjyyteen ja oma-aloitteiseen kansalaisuuteen kannustavia opinto-ohjelmia nuorille. Yhdistys toimii yhdessä oppilaitosten ja liike-elämän kanssa ja saa rahoituksensa yrityksiltä, säätiöiltä sekä projektikohtaista julkista rahoitusta. Järjestö kerää osallistuneilta opiskelijoilta 30e maksua jokaiselta yrityksen jäseneltä.

NY:n tarjoama Yrittäjyyskasvatuksen polku on kymmenen opinto-ohjelman kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä taloudenhallinnan vahvistamiseen. NY-ohjelmat tukevat opetusta eri kouluasteilla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Toimintaperiaatteensa mukaan NY tukee oppilaitoksia sen koordinoimien ohjelmien käytössä, järjestää koulutusta ja tuottaa opetusmateriaalia koulujen ja oppilaitosten käyttöön.

Lukuvuonna 2013–2014 NY:n ohjelmiin osallistui yli 15 000 nuorta kautta maan.lähde?

Nuori yrittäjyys ry on osa kansainvälistä JA-YE (Junior Achievement – Young Enterprise) -verkostoa ja sillä on sisarjärjestöjä on yli sadassa maassa.

NY:n toimintakielet ovat suomi ja ruotsi. Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen toiminta alkoi Suomessa vuonna 1995.

Suomessa on käytössä seuraavat opetusohjelmat perusasteelta korkea-asteelle:

  • Minä + sinä = me (1.–2. lk)
  • NY Mitä ihmiset tekevät? (3.–4. lk)
  • NY 6h -leiri (6. lk)
  • NY Menestyksen avaimet - Oma talous (8.–9. lk, toinen aste)
  • NY 12h -leiri (9. lk)
  • NY 24h -leiri (toinen aste)
  • NY Vuosi yrittäjänä (sekä lisäosa Enterprise without Borders, 9. lk ja toinen aste)
  • NY Startup (korkea-aste)

JA-YE Alumni Finland ry[1] (puhekielessä Jalumny) on itsenäinen nuorten ylläpitämä yhdistys, joka on perustettu Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusohjelmien käyneille nuorille.

NY Vuosi yrittäjänä (Company Programme)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NY Vuosi yrittäjänä on toimintamalli, johon osallistui lukuvuonna 2013–2014 yli 400 nuorta, jotka perustivat noin 1 300 NY-miniyritystä. Peruskoulun 9. luokalla ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret perustavat vuodeksi oikealla rahalla toimivan miniyrityksen. Nuoret saavat oma-aloitteisesti suunnitella yrityksensä liikeidean sekä toteuttaa sen mukaista yritystoimintaa lukuvuoden ajan. Koulutusohjelmavuoden aikana yrityksen pyörittämisen lisäksi tehdään toimintasuunnitelma ja osavuosiraportti, esitellään oma yritys alueellisilla NY-messuilla ja laaditaan tilinpäätös ja toimintakertomus. Vuoden lopuksi valitaan parhaiten menestynyt yritys kansallisessa NY Uskalla yrittää -finaalissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. JA-YE Alumni Finland ry Yhdistysnetti. Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 12.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]