Nordcenter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nordcenter on golf- ja vapaa-ajankeskus, joka sijaitsee Åminneforsissa Raaseporin kaupungissa entisen Pohjan kunnan alueella, noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä Hangon suuntaan.

Nordcenterissä on golfkokonaisuus, jossa on kaksi golfkenttää, Fream ja Benz, jotka ovat erilaisia niin golfarkkitehtuuriltaan ja haastavuudeltaan kuin luontoarvoiltaankin. Nordcenterin klubirakennus, Åminnen kartano, palvelee Nordcenterin kenttien pelaajia ja vuokraa tilojaan yritysten ja yksityishenkilöiden juhla- ja tapahtumatilaksi.

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordcenterin alue, yhteensä noin 200 hehtaaria, on alusta alkaen suunniteltu monipuoliseksi vapaa-ajan keskukseksi. Nordcenter poikkeaa useimmista muista suomalaisista golfkeskuksista siten, että sen kenttien välittömässä läheisyydessä sijaitsee runsaasti vapaa-ajan asutusta. Alueen kehittämistä on määrä jatkaa sekä vapaa-ajanviettomahdollisuuksien kuin pysyvän asumisenkin rakentamisella.

Kahden golfkentän lisäksi alueella sijaitsee pienvenesatama, kaksi tenniskenttää ja lähes sata vapaa-ajan asuntoa. Alueelle jo vuosina 1989-90 valmistuneet Golfstrand-rivitaloasunnot sijaitsevat meren äärellä, Fream-kentän varrella. Fream-kentän kupeessa sijaitsee myös eri aikoina rakennettuja kookkaampia vapaa-ajan asuntoja sekä vuonna 2003 valmistunut, viidestä paritalosta ja yhdestä erillistalosta muodostuva Merivilla-alue. Vuonna 1992 valmistuivat ensimmäiset Golfstudio-asunnot Benz- ja Fream-kenttien väliselle alueelle, jotka muodostavat oman pihapiirin. Vuonna 2008 tälle alueelle valmistui viisi uutta paritaloa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oy Nordgolf Ab:n perustamiskokous pidettiin marraskuussa 1986. Ensimmäisen hallituksen muodostivat puheenjohtaja Pohjan kunnanjohtaja Kalle Lindqvist sekä jäsenet Ritva Rissanen ja Lasse Heikkinen. Alkuperäisenä liikeideana oli perustaa valikoiduille osakkaille yksityiskenttä ja -klubi, jolle green fee -pelaajat eivät pääsisi.

Nordcenter Golf & Country Club ry:n perustava kokous pidettiin elokuussa 1988. Puheenjohtajana toimi Niilo Pellonmaa. Yhdistys hyväksyttiin Suomen Golfliiton jäseneksi joulukuussa 1988. NGCC ry:n ensimmäiseen hallitukseen valittiin Seppo Sipola (pj), Pekka Sinkkilä (kapteeni), Göran Stubb, Bertel Andler, Outi Eriksson, Riitta Lindegren-Pajarinen, Heikki S. Von Hertzen, Mikko Raunio ja Esko Paltanen.

Seuran ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin majuri Kari Jaarva lokakuusta 1989 alkaen. Ensimmäisenä varsinaisena pelikautena luotiin pohja monille klubin perinteisille kilpailuille ja tapahtumille. Naistoimikunta kehitti Yötön Yö - kilpailun. Kartano maa-alueineen siirtyi osakkaiden omistukseen vuonna 1991, kun Oy Nordgolf Ab osti itselleen Oy Åminne Gård Ab:n osakekannan yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti. Kymmenvuotisjuhlia vietettiin 1.8.1998 juhlakilpailun ja -illallisen merkeissä. Uuden par 3 -kentän rakentaminen käynnistyi 2000. Samana vuonna caddiemasterin ja seuran toimistot muuttivat nykyiselle paikalleen tallirakennukseen.

Kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fream[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fream väylä nro 2

Fream-kenttä uudisti golfkenttäsuunnittelun Suomessa ja siitä tuli heti valmistuttuaan kenttien lippulaiva niin rakennustavoiltaan kuin myös puitteiltaan. Fream on Suomen kahdeksanneksi vanhin golfkenttä. Kenttä kiertää vaihtelevaa maisematyyppiä vehmaasta merenrannasta suurien korkeuserojen metsäylänköön ja kartanon vanhaan puistoalueeseen.

Amerikkalainen Ronald Fream valittiin kansainvälistä kilpatasoa olevan 18-reikäisen golfkentän suunnittelijaksi. Lemminkäinen vastasi kentän rakennustöistä ja SKOP rahoituksesta. Fream-kentän rakentaminen ja alueen rakennusten peruskorjaaminen kestivät runsaat kaksi vuotta. Fream-kenttä avattiin osakkaiden käyttöön 6.8.1988. Ensimmäisellä pelikaudella pelipäiviä oli 87 ja lähtöjä noin 1 000. Vuoden lopussa osakkaita oli 116 ja jäseniä 132. Ensimmäisenä prona vuonna 1988 toimi englantilainen Mark Whithorn, joka otti myös pro shopin hoitoonsa.

Fream kentällä aloitettiin mittava peruskorjaus elokuussa 2007. Lähes kaikki tiiauspaikat, väylät ja greenit uusittiin. Uusien viheriöiden koko on 20 prosenttia suurempi ja tiiauspaikat ovat kaksinkertaisia aiempiin verrattuina. Fream-kentän luonne pyrittiin kuitenkin säilyttämään mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Siitä on huolehtinut kentän alkuperäinen suunnittelija Ronald W. Fream, joka oli vahvasti mukana kentän uudistamisessa. Uudistetun kentän ensimmäiset yhdeksän väylää avattiin alkukesästä 2009 ja takaysi kesäkuussa 2010. Viralliset avajaiset pidettiin Avajaiskilpailun merkeissä 14.9.2010 ja juhlallisuuksissa oli myös kentän suunnittelija Ronald Fream paikalla.

Benz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benz väylä nro 16

Benz-kentällä on leveitä väyliä, suuria greenejä sekä kauniita maisemallisia yksityiskohtia. Strategisesti sijoitettujen hiekkaesteiden lisäksi useat ruohobunkkerit ja suuret metsälammet tekevät kentästä puistomaisen ja ystävällisen. Monet greeneistä ovat laajojen kumpareiden ympäröimiä. Koko kenttä kiertää metsäylängöllä, jossa korkeuserot ovat huomattavasti pienempiä kuin Fream-kentällä.

Amerikkalaisen Bradford Benzin suunnitteleman Benz-kentän rakentaminen alkoi 1990 ja sen yhdeksän ensimmäistä väylää avattiin 26.6.1993. Loput väylät valmistuivat syksyllä. Benz-kenttä avattiin kesäkuussa 1994. Kenttä osoittautui jo ensimmäisenä kesänä suurmenestykseksi jäsenistön keskuudessa. Benz-kentälle rakennettiin kioski vuonna 1995, kun kentällä järjestettiin sen ensimmäiset arvokilpailut, SM-joukkuekilpailut. Tuolloin myös rangelle rakennettiin kohdistusviheriöt ja lyöntikatos opetusta varten. Vuonna 1997 Benzillä pelattiin Naisten joukkue EM-kilpailu, jonka Ruotsi voitti.

Åminnen kartano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åminnen kartano

Åminnen kartanon historia ulottuu 1570-luvulle saakka. 1700–1800-luvuilla se oli muun muassa Hisingerin, Aminoffin ja Linderin aatelissukujen omistuksessa. Vuosina 1890–1972 krtanon omisti Fiskars Oy ja sen jälkeen Ovako Steel Oy. Vuonna 1986 perustetun Oy Nordgolf Ab:n ensimmäisen hallituksen puheenjohtajan K. E. Lindqvistin aikana Oy Nordgolf Ab osti kartanon Ovako Steel Oy:ltä samana vuonna, jolloin myös alkoi Fream- kentän rakentaminen.

Åminnen kartanon saneeraus saatiin valmiiksi kesällä 1988 sisustusarkkitehti Leena Kolisen johdolla. Kartanoon rakennettiin pukuhuoneet, peseytymistilat, ravintola-, oleskelu- ja kokoustilat sekä pieni kahvila. Kartanoa uudistettiin vuonna 1995 nostamalla kirjasto yläkertaan, jotta ruokailijoille saatiin enemmän tilaa alakertaan. Kartanon uusittu terassi otettiin käyttöön vuonna 2002. Samassa yhteydessä uusittiin myös kartanon julkisivu.

Harjoitusalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytössä alueella on putti- ja chippialue, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kartanon läheisyydessä ja matkalla caddiemasterista Benzin ykköstiille. Rangella on kohdegreenejä ja vanha par-3 -lähipelialue on kunnostettu ja otettu uudelleen käyttöön 14.7.2010. Lisäksi Nordcenteriin on rakennettu täysin uusi harjoituspaikka lähipelin hiomista varten. Freamin 17. väylän ja kartanolle johtavan tien välissä on yli 1 000 neliömetrin harjoitusgreeni, jossa voi harjoitella hiekkalyöntejä, pitkiä pitchejä ja chippejä. Fream-kentän ensimmäisen lyöntipaikan vieressä oleva harjoitusgreeni on myös uusittu ja sen yhteydessä on myös bunkkeri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]