Nethercutt Collection

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nethercutt Collection on vuonna 1971 yleisölle avattu[1], Sylmarissa Los Angelesin esikaupungin San Fernandon pohjoisosassa sijaitseva, merkittävän autoharvinaisuuksien kokoelman omistava ja esittelevä automuseo.

Sen perustaja oli kosmetiikka-alalla toimivan Merle Norman Cosmetics -yhtiön menestyksen kautta yhtiön eräänä perustajana suuren omaisuuden luonut Jack Boison Nethercutt (1913–2004). Vuonna 1923 hän muutti Santa Monicaan tätinsä Merle Nethercutt Normanin luo, joka oli perustanut kosmetiikka-alalla toimivan Merle Norman Cosmetics-yrityksen[1]. Myöhemmin J.B.Nethercutt keskeytti opiskelunsa Caltechissä ryhtyäkseen harjoittamaan tätinsä rinnalla liiketoimintaa[1]. Vuonna 1933 J.B. Nethercutt avioitui oppikouluajan rakkaansa Dorotyhy Sykesin kanssa, ja kaksikko kiinnostui jo varhain vanhoista autoista[1]. Nethercuttit aloittivat autoklassikoiden keräämisen vuonna 1956, jolloin he ostivat vuoden 1936 Duesenberg- ja vuoden 1930 Du Pont autot[1]. 500 dollarilla ostetun Du Pont-auton perusteellinen kunnostus tuli lopulta maksamaan 65 000 dollaria, mutta se saavutti vuonna 1958 Nethercuttien ensimmäisen Best in Show-palkinnon Pebble Beach-golfkerhon klubitalolla järjestettävässä, klassikkoautojen Pebble Beach Concours d’Elegance -kilpailussa. Nethercuttit olivat vuoteen 1992 mennessä voittaneet tämän autojen kauneutta ja tarkkaa alkuperäiskontoa arvostelevan kilpailun kuusi kertaa, eli tuolloin eniten yksilö-omistajien voittoja[1]. Kokoelman juurella olevat Duesenberg- ja Du Pont-autoyksilöt kuuluvat yhä edelleen Nethercutt Collection -kokoelmaan[1]. Vuodesta 2002 lähtien kosmetiikka-yhtiötä ja Nethercutt-säätiötä yhdessä vaimonsa Helen kanssa johtanut poika Jack Nethercutt oli taitava urheiluauton käsittelijä, ja hänen 1950- ja 1960-luvun kilpamenestyksensä on sisällytetty Nethercutt-museon Lower Gallery-osastoon[1].

Nykyisin noin 250 merkittävää ja eksoottista automobiiliklassikkoa omistava kokoelma oli sijoitettu Nethercuttin aiempaan residenssiin, kymmenen kerroksen San Sylmar -rakennukseen, ja sitä hallinnoi yhä edelleen Nethercutt-Richardsin perhe. Museo siirrettiin sittemmin varta vasten rakennettuun näyttelykeskukseen (kuva), minkä kokoelmiin kuuluu sen ulkoalueella esillä oleva suuri Royal Hudson -veturi ja sen aikakauteen kuuluva Pullman Car -makuuvaunu.Näyttelykeskuksessa on myös muun muassa laaja kokoelma koristeellisia soittolaitteita, muiden muassa suuri Wurlitzer-teatteriurku[2]. Osa museon autokokoelmista on sijoitettu säilytystiloihin ja on esillä vaihtuvissa näyttelyissä. Vierailupäivät Nethercutt -museossa ovat torstai, perjantai ja lauantai: noin kahden tunnin kierros on varattava ennakkoon (pääsymaksu 10 dollaria)[3].

Palkittua televisio- ja video-ohjelmaa Jay Leno’s Garage ylläpitävä Jay Leno on saanut etuoikeuden esitellä ja koeajaa useita Nethercutt-museon harvinaisia ajoneuvoja, ks. Aiheesta muualla-osio, joista suurta osaa pidetään ajokunnossa eri tapahtumia varten.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h {{Verkkoviite | Osoite = https://www.nethercuttcollection.org/Founders.aspx (Arkistoitu – Internet Archive) | Nimeke = The Nethercutt Foundation; Founders (perustajat) | Tekijä = | Tiedostomuoto = | Selite = J.B. Nethercutt 1913-2004, Dorothy Nethercutt 1914-2004, ja Nethercutt-säätiön tarinat | Julkaisu = | Ajankohta = | Julkaisupaikka = thenethercuttcollection.org | Julkaisija = NCC | Viitattu = 9.9.2022 | Kieli = (englanniksi)
  2. NCC: NCC / Instruments (NCC:n soitinkokoelmasta) nethercuttcollection.org. nethercuttcollection.org/instruments. Arkistoitu 9.9.2022. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)
  3. Nethercutt Collection: Nethercutt Collection/Collection (vierailuajat ja ohjeet) nethercuttcollection.org. nethercuttcollection.org/collection. Arkistoitu 9.9.2022. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]