Mustasukkaisuus (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mustasukkaisuus on suomalaisen taiteilijan Åke Mattaksen öljyvärityö kankaalle vuodelta 1946. Kooltaan maalaus on 85 cm × 66 cm, ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon Ester ja Jalo Sihtolan lahjoituskokoelmaan.

Åke Mattaksen taiteesta löytyy runsaasti omaelämäkerrallisuutta ja tunnustuksellisia omiakuvia. Mustasukkaisuus-maalauksessa Mattas istuu ja hänen puolisonsa kasvot näkyvät tuolin takana. Edellisenä vuonna hän oli mennyt naimisiin opiskelutoverinsa kanssa, vaikka Mattaksen vakaumuksen mukaan avioliitto ei hänelle ollutkaan mahdollista. Maalaukseen hän maalaakin uhmakkaan maskuliinisen miehen kahden naisen väliin.[1] Maalauksen väriasteikkona on musta ja vihreä eri sävyissään.

Mattakselle oli luonteenomaista maalata käyttäen riisuttua väriasteikkoa ja ekspressiivistä viivaa.[1]

Mustasukkaisuutta-maalauksen on nähty viittaavan James Ensorin maalaukseen Naamioiden vallan alla (1925), joka kuului vuodesta 1937 alkaen Ester ja Jalo Sihtolan kokoelmaan. Maalauksessa on Ensorin omakuva sauva kädessään ja ilmehtivien naamioiden saartamana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sinisalo, Soili: ”Ateneumin taidemuseon Ester ja Jalo Sihtolan lahjoituskokoelma”, Insinöörin rakkaus, s. 74. 2003.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]