Metsätieto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metsätieto on yleensä metsää koskevaa informaatiota. Se käsittää yleisimmin tietoa muun muassa metsien kasvupaikoista ja puustosta, erityisen tärkeistä elinympäristöistä, vesiensuojelusta sekä metsien käytöstä[1][2][3]. Metsätieto auttaa suunnittelemaan metsien käyttöä eri mittakaavatasoilla. Metsätietoa keräävät useat tahot moniin käyttötarkoituksiin. Metsätiedon keskeisimpiä keräystapoja ovat erilaiset maastohavainnoinnit ja -mittaukset, kaukokartoitus sekä edellisten erilaiset yhdistelmät. Metsätieto on pääasiassa paikkatietoa. Metsätiedolle läheisiä käsitteitä ovat metsävaratieto, puustotieto, luontotieto, ympäristötieto, kasvupaikkatieto, olosuhdetieto ja toimenpidetieto, jotka yhdessä muodostavat osan metsätietoekosysteemiä.lähde?

Käsitteen yleisen merkityksen voi johtaa käsitteistä metsä ja tieto (tai informaatio ja tieto). Metsä on elinympäristö, biotooppi, joka koostuu pitkistä yleensä puurunkoisista kasveista, joiden latvuskerros eli latvusto muodostaa melko yhtenäisen peitteen ja joiden seassa esiintyy lyhyempiä kasveja muodostaen alempia kerroksia. Alue voidaan luokitella myös metsäksi, jos muut ehdot täyttyvät ja alueella on puurunkoisten kasvien esiintymismahdollisuus. Metsätieto-käsitteessä, tieto sanalla tarkoitetaan useimmiten informaatiota, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö se voisi tarkoittaa myös dataa, ymmärrystä tai viisautta.lähde?

Eri toimijat saattavat tarkoittaa metsätieto-käsitteellä hieman eri asioita.lähde?

Käsitteen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen metsätieto-käsitettä käytettiin laajasti ammattikielessä metsävaratieto-käsitettä. Metsätieto-käsite otettiin laajemmalti käyttöön metsätietolain myötä[4]. Siinä yhteydessä ajateltiin, että se käsittää metsävaratietojen lisäksi myös tietoa omistajasta. Metsävaratieto-käsite liitettiin myös pääasiassa metsäsuunnittelua varten tarvittaen tietojen kuvaamiseen (esim. puusto- ja kasvupaikkatiedot). Metsätieto on siis laajempi käsite. Organisaatioissa käytetään "metsä- ja luontotieto" -käsitteitä yhdessä, vaikka metsätietojen ja luontotietojen välinen raja on varsin liukuva.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metsätietostandardit Finnish Forest Centre. Arkistoitu 30.9.2021. Viitattu 5.10.2021.
  2. Metsätietoaineistot Metsäkeskus. Viitattu 5.10.2021.
  3. Metsätiedon palvelualusta tehostamaan metsätiedon käyttöä Metsäteho. 25.6.2019. Viitattu 5.10.2021.
  4. Ajantasainen lainsäädäntö: Laki Suomen metsäkeskuksen… 419/2011 finlex.fi. Edita. Viitattu 18.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]