Mestari (Doctor Who)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Doctor Whon hahmo
Mestari
Laji: Ajan herra
Kotiplaneetta: Gallifrey
Sukupuoli: ennen mies, mutta kahdeksas versio on nainen
Ensiesiintyminen: Terror of the Autons
Näyttelijä(t): Roger Delgado (1971-1973)
Peter Pratt (1976)
Geoffrey Beevers (1981)
Anthony Ainley (1981-1989)
Eric Roberts (1996)
Derek Jacobi (2007)
John Simm (2007-2010)
Michelle Gomez (2014-)

Mestari ("The Master") on brittiläisen sci-fi sarjan Doctor Whon hahmo ja Tohtorin arkkivihollinen. Mestari nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1971 Roger Delgadon näyttelemänä. Mestari on myös ajan herra, ja hän oli Tohtorin rakas lapsuudenystävä, kunnes valitsi pahuuden tien. 1970-luvun jaksoissa Mestari oli valinnut tämän tien itse, mutta vuosina 2007–2010 Mestari uudelleenkirjoitettiin hulluudesta kärsiväksi, jolloin hänen päänsä sisällä raikuva rummuttava ääni ajoi hänet mielipuoliseksi. Kahdeksannella kaudella Mestari – tai nykyään "Missy", "the Mistress" – kertoo Tohtorille, että rummuttava ääni on loppunut.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisissä sarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Roger Delgado

Roger Delgadon Mestari esiteltiin kolmannen Tohtorin toisella tuotantokaudella vuonna 1971, tarinassa "Terror of the Autons".

  • Peter Pratt

Neljännen Tohtorin The Deadly Assassin -tarinassa hiiltyneeksi ja näivettyneeksi ruumiiksi palanutta, katkeraa ja mielipuolista Mestaria esitti Peter Pratt.

  • Geoffrey Beevers

Mestarin toisen inkarnaation toinen näyttelijä tarinassa Keeper of Traken.

  • Anthony Ainley

Anthony Ainley esitti kolmatta Mestaria. Tarinassa Keeper of Traken Mestari varasti konsuli Tremasin kehon ja tappoi neljännen Tohtorin tarinassa Logopolis. Tästä Mestarista tuli myös viidennen Tohtorin arkkivihollinen ja hän piinasi myös kuudetta ja seitsemättä Tohtoria.

  • Gordon Tipple

Vuoden 1996 TV-elokuvassa Mestaria esittivät Gordon Tipple ja Eric Roberts.

  • Eric Roberts

Toinen näyttelijä vuoden 1996 TV-elokuvassa.

2007-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uudelleenherätetyssä sarjassa Mestaria ovat näytelleet Derek Jacobi, John Simm ja Michelle Gomez. Mestari oli piiloutunut viimeisen suuren Aikasodan tuoksinassa ajan ja universumin ääriin planeetalle nimeltä Utopia. Hän oli muuttanut itsensä ihmiseksi ja vanginnut aikavaltiaan ominaisuutensa taskukelloon, jolloin hän myös unohti kuka oli. Tohtorin ja kumppaneiden saavuttua paikalle Mestari päätyi avaamaan kellon ja muuttui taas omaksi itsekseen. Mestari varasti Tohtorin TARDISin ja siirtyi nykyajan Englantiin päätyen maan pääministeriksi nimellä Harold Saxon ja lopulta hallitsemaan koko Maapalloa, kunnes Tohtori pysäytti hänet. Pääministerinä Mestari rakennutti esimerkiksi Valiantin, aluksen joka oli myöhemmin UNITin käytössä ja jonka Dalekit lopulta tuhosivat. Vuoden 2009 jouluspesiaaleissa Mestari palasi ja saattoi alulle tapahtumaketjun, joka johti kymmenennen Tohtorin kuolemaan. Myös Mestarin hulluksi tehneen rummutuksen syy paljastettiin.

Matt Smithin tuotantokausilla Mestaria ei näkynyt. Kahdeksannella tuotantokaudella Mestari palaa, mutta nyt hän on Missy, "The Mistress". Hän paljastaa tämän Tohtorille kahdeksannen tuotantokauden toiseksi viimeisessä jaksossa. Cybermies tappaa hänet kauden viimeisessä jaksossa, mutta ohjelman tuottaja sekä käsikirjoittaja Steven Moffat on vihjaillut, että Missyä tultaisiin vielä näkemään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.