Maria Magdalena Eek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Magdalena Eek (173320. lokakuuta 1800 Turku) oli turkulainen sokerileipuri. Hän toimi menestyksekkäällä urallaan mm. hovihankkijana.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maria Eek oli porvarisperheen tytär isostavihasta toipuvassa Turussa. Hän oli raatimies Henric Eekin tytär ja hovioikeudenneuvos Johan Eekin sekä rykmentinvälskäri Henrik Abraham Eekin sisar. Hänen sisarensa Elisabet Eek oli naimisissa tullaajan kanssa, kun taas toinen siskoksista Anna Christina Eek pysyi Maria Magdalenan tavoin naimattomana.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1782 Maria Eek haki lupaa valmistaa kauppaveroa vastaan kakkuja ja keksejä ja muuta leipurintaksojen ulkopuolella olevia leivonnaisia. Hän sai saman oikeuden kuin naiset vastaavissa tapauksissa: hän sai henkilökohtaisen luvan, jonka mukaan vain hän itse sai myydä mitä hän itse oli valmistanut oman toimeentulonsa turvaamiseksi, ei palkata oppilaita tai muita työntekijöitä. Häntä ei sen vuoksi koskaan rekisteröity leipuriksi, jonka takia hänen toimintansa jäljille on vaikea päästä. Tästä huolimatta menestyvällä yrittäjällä "neito Eekillä" oli monia työntekijöitä, eikä hän elättänyt vain itseään, vaan myös sisarensa ja kasvattityttärensä, osti oman talon ja palkkasi useita naisia myymään hänen tuotteitaan kaduilla.

Maria Eek oli menestyksensä takia leipurikillan monien valitusten kohteena. Leipureiden kitkeryyden aiheutti nimenomaan hänen menestyksekäs myyntityönsä kaupungin kaduilla, sillä leipureille katumyynti ei ollut sallittua muulloin kuin markkina-aikaan. Hän sai kuitenkin jatkaa uraansa kuolemaansa saakka, vaikka hänestä valitettiin jopa kuninkaalle. Hän oli menestyksestään ja varallisuudestaan huolimatta kuollessaan veloissa kiinteistönsä arvon verran veljelleen Henrik Abraham Eekille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vainio-Korhonen, Kirsi: EEK, Maria Magdalena
 (1733–1800)
 | Biografiskt lexikon för Finland www.blf.fi. 2014. Svenska litteratursällskapet i Finland. Viitattu 23.1.2017.
  • Vainio-Korhonen, Kirsi: Käsin tehty - miehelle ammatti, naiselle ansioiden lähde : käsityötuotannon rakenteet ja strategiat esiteollisessa Turussa Ruotsin ajan lopulla. Historiallisia Tutkimuksia 200. Helsinki: Suomen historiallinen seura, 1998.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maria Magdalena Eek Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.