M.U.L.E.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M.U.L.E.
Kehittäjä Ozark Softscape
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija GOG.com
Suunnittelija Danielle Berry
Julkaistu 1983
Lajityyppi yksinpeli, moninpeli
Pelimuoto strategiapeli
Alusta Atari 8-bit, Commodore 64, MSX, NES, NEC PC-8801, Sharp X1
Oheislaite joystick
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

M.U.L.E. on Ozark Softscapen kehittämä tietokonepeli vuodelta 1983. Se on vuoropohjainen strategiapeli, joka tukee neljän pelaajan moninpeliä. Peli oli ensimmäisiä neljän pelaajan monipelejä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä kamppailee aina kerralla neljä pelaajaa joista osa voi olla tietokoneen ohjaamia. Kukin peli kestää noin 1-2 tuntia. Peli on nerokkaasti rakennettu varsinkin kaupankäynnin osalta. Pelaaja liikuttelee hahmoaan useasta syystä; kaupankäynnissä hahmoa liikutellaan tarkoituksena määrittää tarjoustaso, jolla haluataan myydä tai ostaa.

Pelissä on tavoitteena selvitä 6 tai 12 kuukauden ajanjakso siirtokunnassa planeetta Iratalla (Atari väärin päin). Tässä ajassa on saatava kerättyä mahdollisimman suuri omaisuus. Keskuskaupan hinnat vaihtelevat sen mukaan kuinka paljon varastossa on hyödykettä. Pelin voittaa eniten hyödykkeitä kerännyt pelaaja.

Pelaajien on toimittava sekä yhteistyössä että kilpailtava; mikäli planeetta on huonossa kunnossa emoaluksen saapuessa kaikki pelaajat häviävät.[1]

Kukin 1 kuukauden pelijakso jakaantuu kolmeen vaiheeseen.

  1. Maanvaltaus. Jokainen pelaaja klikkaa haluamansa tontin kartalta. Tämän jälkeen tulee joskus lisätontti myös huutokaupattavaksi. Maapaikkojen sijainti määrää niiden tuottavuuden. Esimerkiksi Jokivarrella on hyvä kasvattaa ruokaa.
  2. Rakennusvaihe. Kukin pelaaja rakentaa tai vaihtaa vuorollaan tontilleen tuotantolaitoksen esimerkiksi energiaa, ruokaa jne. varten.
  3. Kaupankäynti. Tuotetuilla tavaroilla käydään kauppaa joko pelaajien kesken tai keskuskaupan kanssa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZZapp64-sivustolla pelillä on 67% arvosana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M.U.L.E. GiantBomb. Viitattu 8.7.2017.
  2. C64 Review of M.U.L.E. from Issue 2 zzap64.co.uk. Viitattu 8.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]