Mörbyn linnanrauniot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mörbyn linnanrauniot on entinen linna, joka sijaitsee Ruotsissa Norrtäljen kunnassa Rimbon taajamassa.

Mörbyn linnan alkuperänä toimi pommerilaisen Slawekan suvun rakennus 1450-luvulla. Se siirtyi Oxenstiernan suvulle naimakaupan johdosta 1476. Sen rakentamista on jatkettu 1550- ja 1660-luvuilla. Erityisesti laajennustöitä tehtiin Gabriel Kristensson Oxenstiernan aikana, joka toimi Mörbyn isäntänä 15201585 sekä omisti myös Ekebyholmin ja Rånäsin linnat. Nämä kolme kuuluivat strategiseen kolmioon, joka suojasi vanhaa matkareittiä.

Suuren 1550-luvulla tapahtuneen tulipalon jälkeen linnasta alettiin rakentaa renessanssilinnaa. 1500-luvun puolivälissä linnaan rakennettiin neliskulmainen torni luoteispuolelle ja vahtitorni kaakkoispuolelle.[1] 1640-luvulla valtioneuvos Gabrien Oxenstierna rakensi linnan lopulliseen muotoonsa, jonka voi nähdä nykyisissä raunioissa. Siihen rakennettiin yksi lisäkerros.[1] Linna hylättiin vuonna 1685, jonka jälkeen raunioituminen alkoi. Oxenstiernat myivät linna kreivi Arvid Hornille, jonka tarkoitus oli korjata linnaa, mutta josta ei sitten tullut mitään. Arkkitehti Carl Hårlemania oli konsultoitu restaurointitöitä varten, mutta hän ehdotti linnan muuttamista kauniiksi raunioksi.[1] Raunion kiviä käytettiin lähiseudun rakennustöihin, esimerkiksi 1800-luvun vaihteessa rakennettuun Fasternan kirkkoon. Kuparikatto oli jo aikaisemmin siirretty Ekebyholmiin.[1]

1920-luvulla nykyinen omistaja rakennutti modernin huvilan raunioiden eteläpuolelle. 1930-luvulla rauniot kaivettiin esiin ja sittemmin niitä on restauroitu useita kertoja. Nykyisin ne ovat huonossa kunnossa eivätkä ole avoinna yleisölle muuten kuin etukäteen varatuilla ryhmien kierroksilla.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mörbyn linnanrauniot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Stockholms läns museum: Fasterna kyrka och socken (ruotsiksi) Viitattu 3.8.2016