Luettelo Thaimaan hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thaimaan kuninkaallinen tunnus. Kuvan Garudasta on tullut Thaimaan hallitsijahuoneiden tunnus sitten Ayutthayanin valtakunnan.

Tämä on luettelo Thaimaan kuninkaista (thai. รายพระนามพระมหากษัตริย์ไทย) . Luettelo on aikajärjestyksessä

Sukhothain kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phra Ruang -dynastia (1239–1368,1368–1438)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
พ่อขุนศรีอินทราทิตย์.jpg Pho Khun Sri Indraditya
(Pho Khun Bang Klang Hao)
 ? 1239-1279 1279 ensimmäinen Sukhothain kuningas
No image.png Pho Khun Ban Muang  ? 1279 1279 Sri Indradityan poika
Ramkhamhaeng the Great.jpg Pho Khun Ram Khamhaeng
(Pho Khun Ram Racha)
noin 1237-1247 1279 -1298 1298 Ban Muangin nuorempi veli. Sri Indradityan poika
No image.png Phaya Lerthai  ? 1298-1323 1323 Ram Khamhaengin poika
No image.png Phaya Nguanamthom  ? 1323-1347 1347 Lerthain serkku. Ban Muangin poika
No image.png Phaya Lithai
(Phra Maha Thammaracha I)
 ? 1347-1368 1368 Nguanamthomin serkku. Lerthain poika
Ayutthayan kuningaskunnan vasallivaltio
No image.png Phaya Leuthai
(Phra Maha Thammaracha II)
 ? 1368-1399 1399 Lithain poika
No image.png Phaya Saileuthai
(Phra Maha Thammaracha III)
 ? 1400-1419 1419 Leuthain poika
No image.png Phaya Borommapan
(Phra Maha Thammaracha IV)
 ? 1419-1438 1438 Saileuthain poika

Ayutthayan kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uthongin ensimmäinen dynastia (1350–1370)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Phrajaouthong06.jpg Somdet Phra Chao Uthong
(Somdet Phra Ramathibodi I)
1314 1350-1369 1369 ensimmäinen Ayutthayan kuningas
Somdet Phra Ramesuan
(ensimmäinen hallituskausi)
1339 1369-1370 1395 Uthongin poika

Suphannaphumin ensimmäinen dynastia (1370–1388)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Borommarachathirat I
(Khun Luang Pha Ngua)
? 1370-1388 1388 Suphanburin entinen hallitsija
Somdet Phra Chao Thong Lan
(Chao Thong Chan)
? 1388 (7 päivää) 1388 Borommarachathirat I:n poika

Uthongin toinen dynastian (1388–1409)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Ramesuan
(toinen hallituskausi)
1339 1388-1395 1395 Entinen kuningas palasi valtaistuimelle. Uthongin poika
Somdet Phra Rama Ratchathirat 1356 1395-1409  ? Ramesuanin poika

Suphannaphumin toinen dynastia (1409–1569)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Intha Racha I
(Phra Chao Nakhon Int)
1359 1409-1424 1424 Borommarachathirat I:n veljenpoika
Somdet Phra Borommarachathirat II
(Chao Sam Phraya)
 ? 1424-1448 1448 Intha Racha I:n poika
Somdet Phra Boromma Trailokanat 1431 1448 1488 Borommarachathirat II:n poika
Somdet Phra Borommarachathirat III
(Intha Racha II)
 ? 1488-1491 1491 Trailokanatin poika
Somdet Phra Ramathibodi II
(Phra Chetthathirat I)
1473 1491-1529 1529 Borommarachathirat III:n nuorempi veli. Trailokanatin poika
Somdet Phra Borommarachathirat IV
(Somdet Phra Borommaracha Nor Buddhankoon)
(Phra Athitawongse)
 ? 1529-1533 1533 Ramathibodi II:n poika
Phra Ratsadathirat 1529 1533 1533 Borommarachathirat IV:n poika. Lapsikuningas
Somdet Phra Chairacha
(Somdet Phra Chairacha Thirat)
(Phra Chai)
 ? 1533-1546 1546 Ratsadathiratin setä. Ramathibodi II:n poika
Phra Yodfa
(Phra Keowfa)
1535 1546-1548 1548 Chairachan poika
Khun Worawongsathirat
(Khun Chinnarat)
(Bun Si)
 ? 11. marraskuuta 1548 (syrjäytettiin) 11. marraskuuta 1548 kiistanlainen
Somdet Phra Maha Chakkraphat
(Phra Chao Chang Pueak)
1509 1548-1564 1564 Ramathibodi II:n poika. Borommarachathirat IV:n ja Chairachan veli.
Burman vasallivaltio (1564–1568)
Somdet Phra Mahinthrathirat 1539 1564-1569 1569 Maha Chakkrapatin poika
Burman vasallivaltio (1569–1584)

Sukhothai-dynastia (1569–1629)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Maha Thammarachathirat
(Somdet Phra Sanphet I
1517 1569 29 . heinäkuuta, 1590 Entinen Phitsanulokin hallitsija. Burman hallitsijan Bayinnaungin vassallihallitsija. Julisti maan itsenäiseksi 1584
KingNU.jpg Somdet Phra Naresuan
(Somdet Phra Sanphet II)
(Phra Naret)
25. huhtikuuta 1555 29. kesäkuuta 1590 7. huhtikuuta 1605 Maha Thammarachathiratin poika
Ekatotsarotwpamok06.jpg Somdet Phra Ekathotsarot
(Somdet Phra Sanphet III)
1557 25 . huhtikuuta 1605 1610 Naresuanin veli. Maha Thammarachathiratin poika
Somdet Phra Si Saowaphak
(Somdet Phra Sanphet IV)
 ? 1610–1611 kuoli alle vuoden ikäisenä Ekathotsarotin poika
Somdet Phra Songtham
(Somdet Phra Borommaracha I)
 ? 1611 12. joulukuuta 1628 Ekathotsarotin poika
Somdet Phra Chetthathirat II
(Somdet Phra Borommaracha II)
noin 1613 1628 1628–1629
(murhattiin)
Songthamin poika
Phra Athittayawong 1618 1629 1629 Chetthathirat II:n nuorempi veli. Songthamin poika

Prasat Thongin dynastia (1630–1688)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Chao Prasat Thong
(Somdet Phra Sanphet V)
1599 1629-1656 1656 Ekathotsarotin poika (huhu)
Somdet Chao Fa Chai
(Somdet Phra Sanphet VI)
 ? 1656 1656 Prasat Thongin poika
Somdet Phra Si Suthammaracha
(Somdet Phra Sanphet VII)
 ? 1656 26. elokuuta 1656
(mestattiin)
Chao Fa Chainin setä. Prasat Thongin vanhempi veli
Somdet Phra Narai
(Somdet Phra Ramathibodi III)
1629 26. elokuuta 1656 -11. heinäkuuta 1688 11. heinäkuuta 1688 Si Suthammarachanin veljenpoika. Prasat Thongin veli. Chao Fa Chain velipuoli

Ban Phlu Luang -dynastia (1688–1767)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Somdet Phra Phetracha 1632 1688-1703 1703 Somdet Phra Narain serkku
Somdet Phra Suriyenthrathibodi
(Somdet Phra Sanphet VIII)
(Phra Chao Suea)
 ? 1703 -1708 1708 Somdet Phra Narain poika (huhu)
Somdet Phra Chao Yu Hua Thai Sa
(Somdet Phra Sanphet IX)
 ? 1708-1732 1732 Suriyenthrathibodin poika
Somdet Phra Chao Yu Hua Boromakot  ? 1732-1758 1758 Thai Sanin poika
Somdet Phra Chao Uthumphon
(Somdet Phra Ramathibodi IV)
Khun Luang Hawat)
 ? 1758
(pantu viralta)
1796 Boromakotin poika
Somdet Phra Chao Ekkathat
(Somdet Phra Chao Yu Hua Phra Thinang Suriyat Amarin)
(Somdet Phra Borommaracha III)
 ? 1758 - 7. huhtikuuta 1767
(syrjäytetty)
17 . huhtikuuta 1767 Boromakotin poika
Ayutthayan valtakunnan kaatuminen

Thonburin kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thonburi-dynastia (1768–1782)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kruunajaiset kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
KingTaksinfromItalymuseum.JPG Somdet Phra Chao Taksin
(Phra Chao Krung Thonburi)
(Somdet Phra Borommaracha IV)
17 April 1734 6. marraskuuta 1767 - 6. huhtikuuta 1782 (syrjäytetty) 28. marraskuuta 1768 7. huhtikuuta 1782 (mestattiin) Thonburin ainoa kuningas

Rattanakosin kuningaskunta (nykyinen Thaimaa)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chakri-dynastia (1782– )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija syntynyt vallassa kruunajaiset kuollut sukulaisuussuhde edeltäjään
Buddha Yodfa Chulaloke portrait.jpg Phrabat Somdet Phra Buddha Yodfa Chulaloke
(Rama I)
20. maaliskuuta 1737 6. huhtikuuta 1782 - 7. syyskuuta 1809 10. kesäkuuta 1782 7 .syyskuuta 1809 Ensimmäinen Chakri-dynastian kunningas
Buddha Loetla Nabhalai portrait.jpg Phrabat Somdet Phra Buddha Loetla Nabhalai
(Rama II)
24. helmikuuta, 1767 7. syyskuuta 1809 - 21. heinäkuuta 1824 21. heinäkuuta 1824 21. heinäkuuta 1824 Rama I:n poika
Nangklao portrait.jpg Phrabat Somdet Phra Paramintharamaha
Jessadabodindra
Phra Nang Klao Chao Yu Hua
(Rama III)
Phra Maha Chetsadarat Chao)
31. maaliskuuta 1788 21. heinäkuuta 1824 - 2. huhtikuuta 1851 21. heinäkuuta 1824 2. huhtikuuta 1851 Rama II:n poika
Thomson, King Mongkut of Siam (crop).jpg Phrabat Somdet Phra Paramentharamaha
Mongkut
Phra Chom Klao Chao Yu Hua
(Rama IV)
18. lokakuuta 1804 2. huhtikuuta 1851 - 1. lokakuuta 1868 6. huhtikuuta 1851 1. lokakuuta 1868 Rama III:n velipuoli. Rama II:n poika
Chulalongkorn LoC.jpg Phrabat Somdet Phra Paramintharamaha
Chulalongkorn
Phra Chunla Chom Klao Chao Yu Hua
(Rama V)
(Phra Piya Maharat)
20. syyskuuta 1853 1. lokakuuta 1868 - 23. lokakuuta 1910 11. marraskuuta 1866 (1. kerta)
16. marraskuuta 1873 (2.kerta)
23. lokakuuta 1910 Rama IV:n poika
King Vajiravudh portrait photograph.jpg Phrabat Somdet Phra Paramentharamaha
Vajiravudh
Phra Mongkut Klao Chao Yu Hua
(Rama VI)
(Phra Maha Thirarachachao)
1. tammikuuta 1881 23. lokakuuta 1910 11. marraskuuta 1911 - 25. marraskuuta 1925 25. marraskuuta 1925 Rama V:n poika
King Prajadhipok portrait photograph.jpg Phrabat Somdet Phra Paramintharamaha
Prajadhipok
Phra Pok Klao Chao Yu Hua
(Rama VII))
8. marraskuuta 1893 25. marraskuuta 1925 25. helmikuuta 1926 - 2. maaliskuuta 1935 (luopui kruunusta) 30. toukokuuta 1941 Rama VI:n nuorempiveli. Rama V:n ja kuningatar Saovabha Bongsriin poika
King Ananda Mahidol portrait photograph.jpg Phrabat Somdet Phra Paramentharamaha
Ananda Mahidol
Phra Atthama Ramathibodin
(Rama VIII))
20. syyskuuta 1925 2. maaliskuuta 1935 - 9. kesäkuuta 1946 9. kesäkuuta 1946 Rama VII:n veljenpoika. Rama V:n lapsenlapsi
Bhumibol Adulyadej 2010-9-29 2 cropped.jpg Phrabat Somdet Phra Paramintharamaha
Bhumibol Adulyadej
(Rama IX)
(Somdet Phra Phatthara Maharat)
5. joulukuuta 1927 9. kesäkuuta 1946 5. toukokuuta 1950 nykyinen hallitsija edellisen veli. Rama V:n lapsenlapsi