Luettelo Java-avainsanoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katkelma Java-koodia, jossa avainsanat on korostettu sinisellä ja lihavoidulla fontilla

Java on oliopohjainen ohjelmointikieli, josta löytyy 67 erilaista avainsanaa. Avainsanat ovat varattuja sanoja, joilta löytyy ennalta määritelty tarkoitus. Tämän takia ohjelmoija ei pysty käyttämään avainsanoja kuten sanaa ”public” muuttujan, metodin tai luokan nimenä. Näistä 67 avainsanasta 16 on kontekstista riippuen varattuja ja näitä voidaan joissain tapauksissa käyttää muuttujan, metodin tai luokan nimenä, toisin kuin normaaleja varattuja sanoja. Suurin osa ohjelmointiympäristöistä (eng. IDE, integrated development environment) korostaakin näitä avainsanoja koodin värityksellä, jotta näiden erityistarkoitus Javassa on helpommin tunnistettavissa.

Luettelo Java-avainsanoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datatyypit:

boolean
Määrittää loogisen muuttujan, jolla voi olla vain arvot "true" (tosi) tai "false" (epätosi). Oletusarvoisesti loogisen primitiivityypin arvo on epätosi. Tätä avainsanaa käytetään myös ilmoittamaan, että menetelmä palauttaa primitiivityypin boolean arvon.
char
Määrittää merkkimuuttujan, joka voi sisältää minkä tahansa merkin Java-lähdetiedoston merkistöstä.
long
Määrittelee kokonaislukumuuttujan, joka voi sisältää 64-bittisen etumerkillisen kahden komplementin kokonaisluvun. [1] [6] Tätä avainsanaa käytetään myös ilmoittamaan, että metodi palauttaa long tyyppisen arvon. [2] [8]
short
Määrittelee kokonaislukumuuttujan, joka voi sisältää 16-bittisen etumerkillisen kahden komplementin kokonaisluvun. [1] [6] Tätä avainsanaa käytetään myös ilmoittamaan, että metodi palauttaa short tyyppisen arvon. [2] [8]
int
Int määrittely saa 32-bittisen etumerkillisen kahden komplementin kokonaisluvun. Sillä on pienin arvo () ja suurin arvo ().[1] Int tyypiseen muuttujaan voi siis tallentaa kokonaislukuja sen suurimman ja pienimmän arvon väliltä.
byte
Byte tarkoittaa 8-bittistä etumerkillistä kahden komplementin kokonaislukua. Sillä on pienin arvo (-128) ja suurin arvo (127).[1] Byte voi siis sisältää kokonaislukuja väliltä -128 ja 127.
float
Javassa float datatyyppi on yhden tarkkuuden 32-bittinen liukuluku. Float tyyppinen muuttuja voi siis sisältää desimaaliluvun, kuten vaikka 0.0001.
double
Javassa double datatyyppi on kahden tarkkuuden 64-bittinen liukuluku. Double tyyppinen muuttuja on samanlainen kuin float, mutta vielä tarkempi. Double datatyyppi voi siis varastoida vielä pienempiä arvoja.
String
String tyyppi ei ole primitiivinen datatyyppi, mutta javassa on luokka "String", jolla on paljon eri metodeja merkkijonojen käyttämiseen ja manipuloimiseen. Javassa voit siis luoda string tyyppisen muuttujan. Toisin kuin string, primitiivisiä datatyyppejä ovat esimerkiksi int, float, double, char ja boolean.


Näkyvyys:

private
private avainsanaa käytetään menetelmän, kentän tai sisäisen luokan määrittelyssä; yksityisiin jäseniin pääsevät vain muut oman luokkansa jäsenet. Private -tyyppistä metodia ei siis voida kutsua koodin muista luokista. [3]
public
public avainsanaa käytetään luokan, menetelmän tai kentän "näkyvyyden" määrittelyssä; minkä tahansa luokan jäsenet voivat käyttää julkisia luokkia, menetelmiä ja kenttiä. [3]
protected
Protected määritetyt ominaisuudet ovat käytettävissä sen luokan lapsiluokilla. Protected toimii siis kuin private määritelmä, mutta lapsiluokilla on pääsy näin määriteltyihin ominaisuukksiin.
package
Package määrittely tarkoittaa sitä, että vain sen kyseisen paketin sisällä voidaan käyttää package määriteltyjä asioita. Package määrittely toimii siis samalla tavalla kuin public määrittely, mutta paketin ulkopuoliset kutsut eivät toimi. Javassa tämä on oletusarvoinen näkyvyysmäärite.
void
void avainsanaa käytetään ilmoittamaan, että menetelmä ei palauta arvoa. [2]


Silmukat ja lausekkeet:

for
For -avainsanaa käytetään for-silmukan luomiseen. Lausekkeessa määritellään muuttujan alustus, looginen lauseke ja inkrementaatio. Muuttujan alustus suoritetaan ensin, jonka jälkeen looginen lauseke arvioidaan. Jos lausekkeen arvo on "true", silmukan sisällä olevat lausekkeet suoritetaan ja lopuksi suoritetaan inkrementaatio. Tämän jälkeen looginen lauseke arvioidaan uudelleen. Tätä jatketaan, kunnes looginen lauseke saa arvon "false", jolloin silmukka päättyy. Tyypillisesti for-silmukkaa käytetään, kun kierrosten lukumäärä on tiedossa.[4]
J2SE 5.0:sta alkaen for-avainsanaa voidaan käyttää myös niin kutsutun "for-each-silmukan"[4] luomiseen, joka määrittelee taulukon tai iteroitavan objektin, jonka jokainen alkio voidaan käydä läpi yksi kerrallaan. Näin jokainen silmukan iteraatio suorittaa silmukkaan liittyvän koodilohkon käyttäen eri elementtiä taulukossa tai objektissa.[4]
do
do -avainsanaa käytetään yhdessä while-avainsanan kanssa luomaan do-while-silmukka, joka suorittaa ensin silmukan sisällä olevan koodilohkon ja arvioi sitten while-avainsanan yhteydessä olevaa loogista lauseketta. Mikäli lausekkeen arvo on "true", koodilohko suoritetaan uudelleen. Tätä jatketaan, kunnes looginen lauseke saa arvon "false", jolloin silmukka päättyy.[5]
while
while -avainsanaa käytetään while-silmukan luomiseen, joka arvioi ensin loogista lauseketta ja suorittaa sen jälkeen silmukkaan liittyvän koodilohkon, jos lauseke saa arvon "true". Tätä jatketaan, kunnes lauseke saa arvon "false". While-avainsanaa voidaan myös käyttää do-while-silmukan luomiseen.[5]
break
break -avainsanaa käytetään silmukassa nykyisen suorituksen lopettamiseen ja silmukasta poistumiseen. Yleensä jonkin ehtolausekkeen yhteydessä mikäli silmukasta halutaan poistua aikaisemmin tai lopetusehdon yhteydessä esimerkiksi while(true) -ikisilmukassa. Break-avainsanaa käytetään myös switch-case-rakenteessa poistumaan switch-lohkosta.
continue
continue -avainsanaa käytetään ohjelman suorituksen jatkamiseen nykyisen silmukan lopusta tai siirtymään silmukassa seuraavaan kierrokseen kesken suorituksen.
if
if -avainsanaa käytetään if -lauseen luomiseen, joka testaa loogisen lausekkeen; jos lausekkeen arvo on “true”, if -lauseeseen liittyvä lausekelohko suoritetaan. Tätä avainsanaa voidaan käyttää myös if-else -lausekkeen luomiseen.[6]
else
ilse -avainsanaa käytetään if -avainsanan kanssa if-else -lausekkeen luomiseen, joka testaa loogisen lausekkeen; jos lausekkeen arvo on “true”, if -lauseeseen liittyvä lausekelohko arvioidaan; jos sen arvo on “false”, else -lauseeseen liittyvä lausekelohko suoritetaan.[6]
switch
iwitch -avainsanaa käytetään yhdessä case ja default avainsanojen kanssa switch käskyn luomiseen, joka arvioi muuttujan, vertaa sen arvon tiettyyn case:en ja suorittaa kyseiseen case:en liittyvän lauseiden lohkon. Jos mikään case ei vastaa arvoa, default -avainsanalla merkitty valinnainen lohko suoritetaan, jos se on sisälletty.[7]
case
iwitch -lohkon lauseke voidaan nimetä yhdellä tai useammalla case tai default -avainsanalla. Switch -lauseke arvioi lausekkeensa ja suorittaa sen jälkeen kaikki lauseet, jotka liittyvät vastaavaan case -nimikkeeseen.[7]
default
default -avainsanaa voidaan valinnaisesti käyttää switch -lausekkeessa nimetäkseen lauseiden lohkon, joka suoritetaan, jos mikään case ei vastaa määritettyä arvoa. Toisaalta default -avainsanaa voidaan myös käyttää Java-annotaatiossa oletusarvojen määrittämiseen. Java 8:sta lähtien default -avainsanalla voidaan sallia rajapinnan metodin toteutuksen määrittäminen.
this
this -avainsanaa käytetään edustamaan sen luokan instanssia, jossa se esiintyy. this -avainsanaa voidaan käyttää luokan jäsenten käyttämiseen ja nykyisen instanssin viittaamiseen. this -avainsanaa käytetään myös välittämään kutsu yhdestä rakentajasta toiseen rakentajaan samassa luokassa.


Poikkeukset:

try
try -avainsanaa käytetään määrittämään lausekelohko, jossa on poikkeuskäsittely. Jos try -lohkon sisällä heitetään poikkeus, valinnainen catch -lohko voi käsitellä ilmoitettuja poikkeustyyppejä. Lisäksi voidaan ilmoittaa valinnainen finally -lohko, joka suoritetaan, kun suoritus poistuu try -lohkosta ja catch -lausekkeista riippumatta siitä, heitetäänkö poikkeus vai ei. try -lohkossa on oltava vähintään yksi catch -lauseke tai finally -lohko.
catch
catch -avainsanaa käytetään yhdessä try -lohkon ja valinnaisen finally -lohkon kanssa. catch -lohkon lausekkeet määrittävät, mitä tehdään, jos try -lohko heittää tietyn tyyppisen poikkeuksen.
finally
finally -avainsanaa käytetäänän määrittämään lausekelohko lohkolle, joka on määritelty aiemmin try -avainsanalla. finally -lohko suoritetaan sen jälkeen, kun suoritus on poistunut try -lohkosta ja siihen liittyvistä catch -lausekkeista riippumatta siitä, onko poikkeus heitetty tai otettu kiinni tai onko suoritus jättänyt metodin kesken try - tai catch -lohkon return -avainsanalla.
throw
throw -avainsana aiheuttaa ilmoitetun poikkeustapauksen heittämisen. Tämä aiheuttaa sen, että suoritus jatkuu ensimmäisellä ympäröivällä poikkeuksen käsittelijällä, joka on ilmoitettu catch -avainsanalla käsittelemään tehtävän kanssa yhteensopivaa poikkeustyyppiä. Jos nykyisestä metodista ei löydy tällaista poikkeuksen käsittelijää, metodi palaa ja prosessi toistetaan kutsuvassa metodissa. Jos poikkeuksen käsittelijää ei löydy mistään pinossa olevasta metodikutsusta, poikkeus siirretään säikeen sieppaamattomalle poikkeuksen käsittelijälle.
throws
throws -avainsanaa käytetään metodi-ilmoituksissa määrittämään, mitä poikkeuksia ei käsitellä metodissa vaan ne siirretään ohjelman seuraavalle korkeammalle tasolle. Kaikki metodissa olevat vangitsemattomat poikkeukset, jotka eivät ole RuntimeException -olioita, on ilmoitettava throws-avainsanalla.


Kontekstista riippuen varattuja avainsanoja:

abstract[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

module

non-sealed

open

opens

permits

provides

record

requires

sealed

to

transitive

uses

var

with

yield


Muita varattuja avainsanoja:

_
Alaviiva lisättiin varattujen avainsanojen joukkoon Java 9:n myötä, eikä sitä voi enää käyttää muuttujan nimenä enää.

abstract

assert

class

const

enum
enum-avainsanalla määritellään lueteltu tyyppi -muuttuja (engl. Enumerated type), joka on Javassa pohjimmiltaan luokka.
extends
Käytetään luokan määrittelyssä osoittamaan luokan superluokka.
false
Totuusarvomuuttujan (boolean) "epätosi"-arvo.

final

goto

implements

import

instanceof

interface

native

new
new -avainsanaa käytetään uuden luokka- tai listaobjektin luomisessa.

null

return
Käytetään metodin lopussa. return -avainsanan jälkeen määritellään myös metodin palauttama arvo, mikäli sillä on sellainen tehtävä.

static

super

synchronized

transient

true
Totuusarvomuuttujan (boolean) "tosi"-arvo.

volatile


Käyttämättömät, mutta varatut avainsanat:

const
Vaikka const on varattu avainsana Javassa, niin sillä ei ole funktiota. Vakioiden määrittelyyn käytetään Javassa final avainsanaa.
goto
Vaikka goto on varattu avainsana Javassa, niin sillä ei ole funktiota.
strictfp
strictfp avainsanaa käytettiin Javan aiemmissa versioissa rajoittamaan liukulukujen tarkkuuden arvoja, mutta on nykyversiossa tarkoitukseton, joskin varattu avainsana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Primitive Data Types The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  2. a b c Returning a Value from a Method The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  3. a b Controlling Access to Members of a Class The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  4. a b c The for Statement The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  5. a b The while and do-while Statements The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  6. a b The if-then and if-then-else Statements The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.
  7. a b The switch Statement The Java Tutorials. February 14, 2008. Sun Microsystems, Inc.. Viitattu 3.12.2008.