Luettelo Etelän ristin tähdistön tähdistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Etelän ristin tähtikuvion tähdistä.

Nimi Designaatio Paikka Magnitudi Etäisyys valovuotta (vv.) Spektriluokka Huomioita
B F HD HIP RA Dekl. vis. abs.
β Cru β 111123 62434 12h 47m 43.32s −59° 41′ 19.4″ 1.25 −3.92 352 B0.5III Becrux, Mimosa; 20:s kirkkain tähti ; β Cep-muuttuja, Vmax = +1.23m, Vmin = +1.31m, P = 0.2365072 d
α1 Cru α1 108248 60718 12h 26m 35.94s −63° 05′ 56.6″ 1.4 −3.6 321 B0.5IV Acrux; 23:s kirkkain tähti; moninkertainen tähti, spektroskooppinen kaksoistähti
γ Cru A γ 108903 61084 12h 31m 09.93s −57° 06′ 45.2″ 1.59 −0.56 88 M4III Gacrux; kolmoistähti; luultavasti muuttuja
α2 Cru α2 108249 12h 26m 36.50s −63° 05′ 58.0″ 2.09 −2.88 321 B1V α Cru - järjestelmän muuttuja
δ Cru δ 106490 59747 12h 15m 08.76s −58° 44′ 56.0″ 2.79 −2.45 364 B2IV Decrux, Delcrux; β Cep.muuttuja; Vmax = +2.78m, Vmin = +2.84m, P = 0.151038 d
ε Cru ε 107446 60260 12h 21m 21.81s −60° 24′ 04.9″ 3.59 −0.63 228 K3/K4III Juxta, Juxta Crucem; luultavasti muuttuja
μ1 Cru μ1 112092 63003 12h 54m 35.66s −57° 10′ 40.4″ 4.03 −1.29 377 B2IV-V kaksoistähti
ζ Cru ζ 106983 60009 12h 18m 26.29s −64° 00′ 11.0″ 4.06 −1.16 361 B2.5V kaksoistähti
η Cru η 105211 59072 12h 06m 52.85s −64° 36′ 49.1″ 4.14 2.67 64 F2III kaksoistähti
θ1 Cru θ1 104671 58758 12h 03m 01.70s −63° 18′ 46.6″ 4.32 0.08 230 Am spektroskooppinen kaksoistähti
110956 62327 12h 46m 22.75s −56° 29′ 19.6″ 4.62 −0.80 396 B3V kaksoistähti
λ Cru λ 112078 63007 12h 54m 39.22s −59° 08′ 48.0″ 4.62 −0.59 360 B4Vn β Cep-muuttuja, ΔV = 0.02m, P = 0.3951 d
ι Cru ι 110829 62268 12h 45m 37.92s −60° 58′ 52.2″ 4.69 1.78 125 K1III optinen pari
θ2 Cru θ2 104841 58867 12h 04m 19.24s −63° 09′ 56.6″ 4.72 −2.10 753 B2IV spektroskooppinen kaksoistähti; β Cep-muuttuja, Vmax = +4.70m, Vmin = +4.74m, P = 0.0889 d
256 Cru 256 108250 12h 26m 30.90s −63° 07′ 21.0″ 4.86 B4IV

luultavasti optinen pari α Cru-järjestelmän kanssa

39 Cru 39 110335 61966 12h 41m 56.60s −59° 41′ 08.9″ 4.91 −2.60 1035 B6IV Be-tähti
μ2 Cru μ2 112091 63005 12h 54m 36.92s −57° 10′ 07.1″ 5.08 −0.14 361 B5Vne μ Cru-järjestelmän komponentti; γ Cas-muuttuja, Vmax = +4.99m, Vmin = +5.18m
BZ Cru 110432 62027 12h 42m 50.28s −63° 03′ 31.0″ 5.27 −2.12 982 B2pe suurimassainen röntgenkaksoistähti; γ Cas-muuttuja, Vmax = +5.24m, Vmin = +5.45m
112244 63117 12h 55m 57.14s −56° 50′ 08.9″ 5.34 −3.47 1884 O9Ib emissioviivatähti
107696 60379 12h 22m 49.47s −57° 40′ 34.0″ 5.38 0.28 342 B9V
BL Cru 108396 60781 12h 27m 28.88s −58° 59′ 30.4″ 5.38 −0.82 566 M4/M5III puolisäännöllinen muuttuja, ΔV = 0.35m
103961 58379 11h 58m 15.25s −56° 19′ 02.3″ 5.44 −1.00 633 B8III epäilty muuttuja
35 Cru 35 108968 61136 12h 31m 40.34s −59° 25′ 26.1″ 5.49 −3.07 1680 F5Ib-G0p BG Cru; Kefeidimuuttuja, Vmax = +5.34m, Vmin = +5.58m, P = 3.3428 d
103884 58326 11h 57m 40.04s −62° 26′ 55.4″ 5.59 −0.73 598 B3V luultavasti muuttuja
104035 58427 11h 58m 47.67s −64° 20′ 22.4″ 5.59 −4.11 2835 A3Ib
DS Cru 111613 62732 12h 51m 17.98s −60° 19′ 47.2″ 5.71 −4.10 2991 A2Iab emissioviivatähti; α Cyg-muuttuja, Vmax = +5.79m, Vmin = +5.84m
111904 62894 12h 53m 21.90s −60° 19′ 42.6″ 5.75 −4.71 4025 B9Ia luultavasti muuttuja
108732 60969 12h 29m 54.19s −56° 31′ 29.9″ 5.78 −0.40 562 M1III luultavasti muuttuja
κ Cru κ 111973 62931 12h 53m 48.92s −60° 22′ 34.5″ 5.89 B5Ia

Timanttilipas-tähtijoukon jäsen. κ Cru viittaa monissa lähteissä koko Timanttilipas-joukkoon

106068 59517 12h 12m 21.99s −62° 57′ 02.8″ 5.91 −4.96 4866 B9Ia
107543 60308 12h 21m 57.44s −56° 22′ 27.8″ 5.91 −2.73 1743 K4III + (F)
104933 58921 12h 04m 57.25s −60° 58′ 05.7″ 5.95 −0.59 661 M2III luultavasti muuttuja
109000 61158 12h 31m 56.15s −63° 30′ 21.2″ 5.96 1.62 240 A8III
110506 62058 12h 43m 09.21s −56° 10′ 34.3″ 5.99 0.47 414 B9Vn
108355 60771 12h 27m 24.85s −63° 47′ 20.3″ 6.02 −0.50 657 B8IV
108501 60851 12h 28m 19.31s −64° 20′ 27.5″ 6.05 1.11 317 A0Vn
110461 62026 12h 42m 49.80s −55° 56′ 49.1″ 6.06 0.77 372 B9V
105841 59396 12h 11m 05.25s −61° 16′ 38.6″ 6.08 1.34 290 F0III
108570 60870 12h 28m 33.84s −56° 24′ 26.2″ 6.15 3.02 138 K0/K1III
104430 58642 12h 01m 29.26s −57° 30′ 13.5″ 6.16 1.28 309 A1V
DL Cru 106343 59678 12h 14m 16.93s −64° 24′ 30.7″ 6.20 B1.5Ia α Cyg-muuttuja; Vmax = +6.24m, Vmin = +6.28m
108530 60861 12h 28m 25.71s −61° 47′ 41.4″ 6.21 0.31 494 K2III
105437 59200 12h 08m 24.74s −60° 50′ 49.7″ 6.22 −2.89 2159 K3/K4II
109492 61443 12h 35m 29.79s −61° 50′ 29.0″ 6.22 2.89 151 G4IV
104900 58901 12h 04m 45.29s −59° 15′ 11.7″ 6.30 1.12 354 B9Vn
104111 58469 11h 59m 25.63s −62° 49′ 51.4″ 6.34 A9Ib-II
108395 60780 12h 27m 28.84s −58° 18′ 59.3″ 6.35 −0.79 874 K4III
110532 62084 12h 43m 28.40s −58° 54′ 09.9″ 6.41 −0.14 667 K0/K1III kaksoistähti
γ Cru B γ 108925 12h 31m 16.70s −57° 04′ 52.0″ 6.42 γ Cru - järjestelmän osatähti
R Cru 107805 60455 12h 23m 37.69s −61° 37′ 44.9″ 6.90 508 F7Ib/II Kefeidi, Vmax = +6.40m, Vmin = +7.23m, P = 5.82575 d
HD 108147 108147 60644 12h 25m 46.27s −64° 01′ 19.5″ 6.99 126 F9V eksoplaneetta

Taulukon sarakkeissa käytetyt lyhenteet:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of stars in Crux