Luettelo Espanjan pääministereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Espanjan pääministereistä.

Espanjan kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Francisco Martínez De La Rosa 15. tammikuuta 1834
José María Queipo De Llano Ruiz De Saravia 7. kesäkuuta 1835
Miguel Ricardo Alava Esquivel 14. syyskuuta 1835
Juan Álvarez Mendizábal 25. syyskuuta 1835 (virkaatekevä)
Francisco Javier Istúriz Montero 15. toukokuuta 1836 (virkaatekevä)
José María Calatrava 14. elokuuta 1836
Baldomero Espartero 18. elokuuta 1837
Eusebio Bardají Azara 18. lokakuuta 1837
Narciso Heredia Begines 16. joulukuuta 1837
Bernardino Fernández De Velasco 6. syyskuuta 1838
Evaristo Pérez De Castro Brito 9. joulukuuta 1838
Antonio González 20. heinäkuuta 1840
Valentín Ferraz 12. elokuuta 1840
Modesto Cortázar 29. elokuuta 1840 (virkaatekevä)
Vicente Sancho 11. syyskuuta 1840
Baldomero Espartero 16. syyskuuta 1840
Joaquín María Ferrer Cafranga 10. toukokuuta 1841
Antonio González González 20. toukokuuta 1841
José Ramón Rodil Campillo 17. kesäkuuta 1842
Joaquín María López López 9. toukokuuta 1843
Álvaro Gómez Becerra 19. toukokuuta 1843
Joaquín María López López 23. heinäkuuta 1843
Salustiano Olózaga 20. marraskuuta 1843
Luis González Bravo 5. joulukuuta 1843
Ramón María Narváez Campos 3. toukokuuta 1844
Manuel Pando Fernández De Pinedo 12. helmikuuta 1846
Ramón María Narváez Campos 16. maaliskuuta 1846
Francisco Javier Istúriz Montero 5. huhtikuuta 1846
Carlos Martínez De Irujo 28. tammikuuta 1847
Joaquín Francisco Pacheco Gutiérrez 28. maaliskuuta 1847
Florencio García Goyena 12. syyskuuta 1847
Ramón María Narváez Campos 4. lokakuuta 1847
Serafín María De Soto 19. lokakuuta 1849
Ramón María Narváez Campos 20. lokakuuta 1849
Juan Bravo Murillo 14. tammikuuta 1851
Federico Roncali 14. joulukuuta 1852
Francisco Lersundi Hormaechea 14. huhtikuuta 1853
Luis José Sartorius Tapia 19. syyskuuta 1853
Fernando Fernández De Cordova Valcárcel 17. heinäkuuta 1854
Ángel Saavedra Ramírez De Baquedano 18. heinäkuuta 1854
Baldomero Espartero 19. heinäkuuta 1854
Leopoldo O'Donnell Joris 14. heinäkuuta 1856
Ramón María Narváez Campos 12. lokakuuta 1856
Francisco Armero Peñaranda 15. lokakuuta 1857
Francisco Javier Istúriz Montero 14. tammikuuta 1858
Leopoldo O'Donnell Joris 30. kesäkuuta 1858
Manuel Pando Fernández De Pinedo 2. maaliskuuta 1863
Lorenzo Arrazola García 17. tammikuuta 1864
Alejandro Mon Menéndez 1. maaliskuuta 1864
Ramón María Narváez Campos 16. syyskuuta 1864
Leopoldo O'Donnell Joris 21. kesäkuuta 1865
Ramón María Narváez Campos 10. heinäkuuta 1866
Luis González Bravo 23. huhtikuuta 1868
José Gutiérrez De La Concha 19. syyskuuta 1868
Francisco Serrano Domínguez 3. lokakuuta 1868
Juan Prim Prats 18. kesäkuuta 1869
Juan Bautista Topete Carballo 27. joulukuuta 1870 (virkaatekevä)
Francisco Serrano Domínguez 4. tammikuuta 1871
Manuel Ruiz Zorrilla 24. heinäkuuta 1871
José Malcampo Monge 5. lokakuuta 1871
Práxedes Mateo Sagasta 21. joulukuuta 1871
Francisco Serrano Domínguez 26. toukokuuta 1872
Manuel Ruiz Zorrilla 13. kesäkuuta 1872

Ensimmäinen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Estanislao Figueras Moragas 12. helmikuuta 1873
Francisco Pi y Margall 11. kesäkuuta 1873
Nicolás Salmerón Alonso 18. heinäkuuta 1873
Emilio Castelar Ripoll 7. syyskuuta 1873
Francisco Serrano Domínguez 2. tammikuuta 1874
Juan Zavala De La Puente 26. helmikuuta 1874
Práxedes Mateo Sagasta 3. syyskuuta 1874

Espanjan kuningaskunta (1874-1931)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Antonio Cánovas Del Castillo 31. joulukuuta 1874
Joaquín Jovellar Soler 12. syyskuuta 1875
Antonio Cánovas Del Castillo 2. joulukuuta 1875
Arsenio Martínez-Campos Antón 7. maaliskuuta 1879
Antonio Cánovas Del Castillo 9. joulukuuta 1879
Práxedes Mateo Sagasta 8. helmikuuta 1881
José De Posada Herrera 13. lokakuuta 1883
Antonio Cánovas Del Castillo 18. tammikuuta 1884
Práxedes Mateo Sagasta 27. marraskuuta 1885
Antonio Cánovas Del Castillo 5. heinäkuuta 1890
Práxedes Mateo Sagasta 11. joulukuuta 1892
Antonio Cánovas Del Castillo 23. maaliskuuta 1895
Marcelo Azcarraga Palmero 8. elokuuta 1897 (virkaatekevä)
Práxedes Mateo Sagasta 4. lokakuuta 1897
Francisco Silvela Le Vielleuze 4. maaliskuuta 1899
Marcelo Azcarraga Palmero 23. lokakuuta 1900
Práxedes Mateo Sagasta Escolar 6. maaliskuuta 1902
Francisco Silvela Le Vielleuze 6. joulukuuta 1902
Raimundo Fernández Villaverde 20. heinäkuuta 1903
Antonio Maura Montaner 5. joulukuuta 1903
Marcelo Azcarraga Palmero 16. joulukuuta 1904
Raimundo Fernández Villaverde 27. tammikuuta 1905
Eugenio Montero Ríos 23. kesäkuuta 1905
Segismundo Moret Prendergast 1. joulukuuta 1905
José López Domínguez 6. heinäkuuta 1906
Segismundo Moret Prendergast 30. marraskuuta 1906
Antonio Aguilar Correa 4. joulukuuta 1906
Antonio Maura Montaner 25. tammikuuta 1907
Segismundo Moret Prendergast 21. lokakuuta 1909
José Canalejas Méndez 9. helmikuuta 1910
Manuel García Prieto 12. marraskuuta 1912 (virkaatekevä)
Álvaro Figueroa Torres 14. marraskuuta 1912
Eduardo Dato Iradier 27. lokakuuta 1913
Álvaro Figueroa Torres 9. joulukuuta 1915
Manuel García Prieto 19. huhtikuuta 1917
Eduardo Dato Iradier 11. kesäkuuta 1917
Manuel García Prieto 3. marraskuuta 1917
Antonio Maura Montaner 22. maaliskuuta 1918
Manuel García Prieto 9. marraskuuta 1918
Álvaro Figueroa Torres 5. joulukuuta 1918
Antonio Maura Montaner 15. huhtikuuta 1919
Joaquín Sánchez de Toca Calvo 20. heinäkuuta 1919
Manuel Allendesalazar Muñoz de Salazar 12. joulukuuta 1919
Eduardo Dato Iradier 5. toukokuuta 1920
Gabino Bugallal Araujo 8. maaliskuuta 1921 (virkaatekevä)
Manuel Allendesalazar Muñoz de Salazar 13. maaliskuuta 1921
Antonio Maura Montaner 14. elokuuta 1921
José Sánchez-Guerra Martínez 8. maaliskuuta 1922
Manuel García Prieto 7. joulukuuta 1922
Miguel Primo de Rivera Orbaneja 15. syyskuuta 1923
Dámaso Berenguer Fusté 30. tammikuuta 1930
Juan Bautista Aznar Cabañas 18. helmikuuta 1931

Toinen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Niceto Alcalá-Zamora Torres 14. huhtikuuta 1931 PRC
Manuel Azaña Díaz 14. lokakuuta 1931 AR
Alejandro Lerroux García 12. syyskuuta 1933 PRR
Diego Martínez Barrio 8. lokakuuta 1933 PRR
Alejandro Lerroux García 16. joulukuuta 1933 PRR
Ricardo Samper Ibáñez 28. huhtikuuta 1934 PRR
Alejandro Lerroux García 4. lokakuuta 1934 PRR
Joaquín Chapaprieta Torregrosa 25. syyskuuta 1935 sitoutumaton
Manuel Portela Valladares 14. joulukuuta 1935 sitoutumaton
Manuel Azaña Díaz 19. helmikuuta 1936 IR
Augusto Barcia Trelles 10. toukokuuta 1936 IR
Santiago Casares Quiroga 13. toukokuuta 1936 IR
Diego Martínez Barrio 19. heinäkuuta 1936 UR
José Giral Pereira 19. heinäkuuta 1936 IR
Francisco Largo Caballero 4. syyskuuta 1936 PSOE
Juan Negrín López 17. toukokuuta 1937 PSOE


Francon Espanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Miguel Cabanellas 23. heinäkuuta 1936 sotilashenkilö
Fidel Dávila Arrondo 3. lokakuuta 1936 sotilashenkilö
Francisco Gómez Jordana 3. kesäkuuta 1937 sotilashenkilö
Francisco Franco Bahamonde 30. tammikuuta 1938 falangisti
Luis Carrero Blanco 8. kesäkuuta 1973 sotilashenkilö/falangisti
Torcuato Fernández-Miranda Hevia 20. joulukuuta 1973 falangisti (virkaatekevä)
Carlos Arias Navarro 29. joulukuuta 1973 falangisti

Espanjan kuningaskunta (1975-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkaan Puolue
Carlos Arias Navarro 29. joulukuuta 1973 falangisti
Fernando de Santiago y Díaz de Mendívil 1. heinäkuuta 1976 sotilashenkilö (virkaatekevä)
Adolfo Suárez 3. heinäkuuta 1976 UCD
Leopoldo Calvo-Sotelo 25. helmikuuta 1981 UCD
Felipe González 1. joulukuuta 1982 PSOE
José María Aznar 4. toukokuuta 1996 PP
José Luis Rodríguez Zapatero 17. huhtikuuta 2004 PSOE
Mariano Rajoy 21. joulukuuta 2011 PP