Luettelo Chilen maanjäristyksistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Chilessä tapahtuneista maanjäristyksistä. Luettelossa on kaikki merkittävät maanjäristykset, jotka ovat tuntuneet tai joiden keskuspaikka on ollut Chilessä. Ilmoitettu kellonaika on UTC.

Päiväys Kellonaika Magnitudi Intensiteetti Keskus Syvyys Kuolleita
Concepciónin maanjäristys 1570 8. helmikuuta 1570 9.00 8,3 MS 36.8°S, 73°W
Valdivian maanjäristys 1575 16. joulukuuta 1575 14.30 8,5 39.8°S, 73.2°W arvio 1 300lähde?
Santiagon maanjäristys 1647 13. toukokuuta 1647 19.30 8,5 35°S, 72°W
Concepciónin maanjäristys 1751 25. toukokuuta 1751 1.00 8,5 36.83°S, 73.03°W
Concepciónin maanjäristys 1835 20. helmikuuta 1835 11.30 8,5 36.83°S, 73.03°W
Arican maanjäristys 1868 13. elokuuta 1868 16.45 9,0 18°30′S, 70.35°0′W
Valparaíson maanjäristys 1906 16. elokuuta 1906 19.48 8,2 33°S, 72°W 25
Vallenarin maanjäristys 1922 10. marraskuuta 1922 23.53 8,5 28°30′S, 70°0′W 25 satoja[1]
Región de Aisén maanjäristys 1927 21. marraskuuta 1927[2] 23.12 7,1 MS 44.6°S, 73°W 33
Chillánin maanjäristys 1939 25. tammikuuta 1939 23.32 7,8 36.2°S, 72.2°W 60 30 000lähde?
Coquimbon maanjäristys 1943 6. huhtikuuta 1943 12.07 8,2 30°45′S, 72°0′W 55
Tierra del Fuegon maanjäristys 1949 17. joulukuuta 1949 6.53.30[3] 7,8[3] VIII[3] 54°0′0″S, 68°46′11″W[3] 30[3]
Suuri Chilen maanjäristys 22. toukokuuta 1960 19.11 9,5[4] XI[5] 39°30′S, 74°30′W 30 490 - 2 290[6], 5 700[7] tai 6 000[8]
Santiagon maanjäristys 1965 28. maaliskuuta 1965 12.33 7,1 32.418°S, 71.100°W
Illapelin maanjäristys 1971 8. heinäkuuta 1971 23.03 7,5 32.511°S, 71.207°W
Santiagon maanjäristys 1985 3. maaliskuuta 1985 22.47 8.0[9] VIII 33.24°S, 71.85°W 33 177lähde?
1987 Antofagastan maanjäristys 1987 23.03 7,2
1993 San Juanin maanjäristys 8. kesäkuuta 1993 23.17.41[3] 6,5[3] VI[3] 31°33′35″S, 69°13′48″W[3] 113[3]
Antofagastan maanjäristys 1995 30. heinäkuuta 1995 5.11 8,0[9] 23.360°S, 70.31°W 47 3lähde?
Tarapacán maanjäristys 2005 13. kesäkuuta 2005 22.45[10] 7,8[9] or 7.9[10] VII 19.895°S, 69.125°W 117.2 11[10]
Aysen Fjordin maanjäristys 2007 21. huhtikuuta 2007 17.53 6,2 VII[11] 45°27′S, 72°50′W 38.1 10[11]
Antofagastan maanjäristys 2007 14. marraskuuta 2007 15.40.53[12] 7,7[12] IX[13] 22.189°S, 69.843°W[12] 60[12] 2[14]
Papudon maanjäristys 2008 18. joulukuuta 2008 18.19 6,3 V 0lähde?
Arican maanjäristys 2009 13. marraskuuta 2009 3.05.57 6,5[15] V[16] 19.385°S, 70.266°W 28 0lähde?
Chilen maanjäristys 2010 27. helmikuuta 2010 6.34 8,8[17][18] V 35.826°S, 72.669°W 59.4 423lähde?
Pichilemun maanjäristys 2010 11. maaliskuuta 2010 14.39 6,9[19] VI 34.301°S, 72.13°W 11 2lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/world/events/1922_11_11.php
  2. Significant Earthquakes Full Search, sort by Date, Country ngdc.noaa.gov. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i j Argentina's seismic prevention institute. Listado de Terremotos Históricos (espanjaksi)
  4. U.S. Geological Survey (March 7, 2006). Historic Earthquakes - Chile - 1960 May 22 19.11 - Magnitude 9.5: The Largest Earthquake in the World. (englanniksi)
  5. Reports on the Great Chilean Earthquake of 1960 (englanniksi)
  6. http://www.ess.washington.edu/tsunami/general/historic/chilean60.html
  7. The Largest Earthquake in the World - Articles U. S. Geological Survey. (englanniksi)
  8. Emergency & Disasters Data Base Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED). (englanniksi)
  9. a b c Servicio Sismológico Universidad de Chile, Sismos importantes o destructivos desde 1570 (espanjaksi)
  10. a b c - BBC Mundo.com (espanjaksi)
  11. a b Informe No.173 - 21/04/2007 Sismo XI Región (Informe Preliminar - Actualiza Información) (espanjaksi)
  12. a b c d USGS Earthquake Center. Magnitude 7.7 - Antofagasta, Chile (englanniksi)
  13. Reported intensities of the earthquake near Tocopilla and Antofagasta on 14 November 2007. (englanniksi).
  14. Gobierno confirma dos muertos y cerca de 4 mil damnificados por terremoto en Quillagua La Tercera. 14.11.2007. (espanjaksi)
  15. Magnitude 6.5 - Offshore Tarapaca, Chile 2009 November 13, 3.05.57 (englanniksi)
  16. Últimas Noticias sobre el Temblor en Arica, El Morrocotudo (espanjaksi)
  17. BBC.co.uk (englanniksi)
  18. Earthquake.usgs.gov (englanniksi)
  19. Magnitude 6.9 - Libertador O Higgins, Chile earthquake.usgs.gov. 21.1.2012. (englanniksi)