Lovas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kroatian kylää. Lovas on myös järvi Mäntyharjussa.
Lovas

Lovas on kylä Vukovar-Syrmiain piirikunnassa aivan Kroatian itäosassa Itä-Slavoniassa. Kylä on Fruška Gora -vuoren rinteillä. Lovasin kuntaan kuuluu myös Opatovacin kylä. Vuonna 2001 Lovasissa oli 1 167 asukasta. Serbit tekivät kylässä etnisen puhdistuksen Kroatian sodassa 1991.

Lovasin etninen puhdistus ja joukkomurhat 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Lovasissa oli 1681 asukasta, joista kroaatteja oli 85,7 %. Serbit tuhosivat 256 taloa täysin ja vaurioittivat muita. Suurin osa vaurioista aiheutettiin pommittamalla kylää ennen hyökkäystä; joitain taloja tuhottiin jälkeenpäin. Serbit valtasivat Lovasin 10. lokakuuta 1991. Lokakuun 11. päivä serbit ajoivat 51 kroaattia Lovasin läheiselle miinakentälle, jossa kuoli 21 kroaattia ja 14 vammautui. Tarkoitus oli raivata miinakenttä käyttämällä serbien vihollisia hyväksi. 19 ihmistä surmattiin kylässä samana päivänä. Serbiarmeija valitsi erään rakennuksen vankilaksi, jonne kroaatit suljettiin. Kroaatteja, miehiä ja naisia kidutettiin siellä monin tavoin, mm. lyömällä ja viiltelemällä sekä antamalla sähköiskuja. Vapaat kroaatit joutuivat kantamaan valkoista käsivarsinauhaa.

Lovasin katolinen kirkko poltettiin ja myöhemmin räjäytettiin. Myös Kroatian kunnantalo poltettiin. Monia muitakin julkisia ja yksityisiä rakennuksia tuhottiin ja kylästä vietiin maatalouskoneita Serbiaan. 1 341 ihmistä karkotettiin Lovasista. Lähelle kylän hautausmaata haudattiin 68 kyläläistä joukkohautaan, ja 10 muuta löydettiin haudoista eri puolilta kylää. Näin kaikkiaan 83 kyläläistä murhattiin. Läheisessä Opatovacin kylässä, jossa oli 550 asukasta (joista 43,4 % kroaatteja), kuoli vain 2 ja 1 katosi. Optatovacissa vaurioitettiin yli 50:tä taloa, ja 15 tuhottiin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lovas, Croatia