Lavasterakentaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lavasterakentajia

Lavasterakentaja on artesaani, joka rakentaa annettujen piirustuksien ja pienoismallien mukaisia kulisseja.[1] Hän toteuttaa lavastajan tekemät suunnitelmat.

Ammatissa vaaditaan hyviä kädentaitoja, tilan hahmotuskykyä, oivalluskykyä, idearikkautta, joustavuutta ja ryhmätyötaitoja.[2] Lavasterakentajalla on hallussa laaja tietämys eri materiaalien työstötavoista. Hän työskentelee esimerkiksi puun, metallin, muovin ja maalien kanssa.[1]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lavasterakentajaksi voi opiskella Suomessa Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, Outokummussa Riveriassa ja SASKY koulutuskuntayhtymä Sastamalan yksikössä. Koulu on toisen asteen koulutus eli ammatillinen perustutkinto. Koulutuksen kesto on kolme vuotta.[1][2] Siellä harjoitellaan erilaisten materiaalien työstämistä käsin, sekä työstökoneilla. Koulussa harjoitellaan myös kustannusten laskemista ja teknisten piirustuksien laatimista.

Jatkokoulutukseen koulun jälkeen voi hakea esimerkiksi lavastajaksi Aalto-yliopistoon.

Työllistyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lavasterakentaja voi työskennellä esimerkiksi teattereissa, messutapahtumissa, teemapuistojen rakentamisessa, festareilla, somistustehtävissä, televisiossa ja elokuvateollisuudessa.

Alalla suurin osa työskentelee freelancereina. Vakituista työtä on harvemmin saatavilla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Artesaani, lavasterakentaminen (Arkistoitu – Internet Archive) Riveria-ammattioppilaitos. Viitattu 31.3.2020.
  2. a b Taideteollisuusalan perustutkinto, lavasterakentaminen Sasky. 8.1.2020. Viitattu 1.4.2020.