Lautta (sarjakuvat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lautta (engl. The Raft) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä vankila, johon perinteisesti on sijoitettu ainoastaan superroistoja. Lautan loivat käsikirjoittaja Brian Michael Bendis ja taiteilija David Finch. Vankila esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen Alias-lehden numerossa 26.

Suomessa Lautta mainittiin ensimmäisen kerran MEGA-lehden numerossa 2 (2006).

Uudet Kostajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautta toimi isona juonielementtinä Uusien Kostajien muodostamisessa. Elektron saadessa työtarjouksen tuntemattomalta henkilöltä, superroisto iskee vankilaan imien sen sähkögeneraattorien voiman itseensä. Lukuisat vangitut superroistot hyökkäävät ulkoilmaan jossa paikalle sattuneet supersankarit odottavat näitä. Taisteluun osallistuivat Hämähäkkinainen, Kapteeni Amerikka, Hämähäkkimies, Vartiomies, Daredevil, Luke Cage ja Rautamies puolustautuen sellaisia vaarallisia roistoja kuten Mister Hyde, Hydromies ja Violettimies.

Tapahtumien aikana neljäkymmentä vankia pääsee livahtamaan omille teilleen. Kapteeni Amerikka ja Rautamies muodostavat taisteluun osallistuneista supersankareista Uudet Kostajat (pois lukien Daredevil, jota painoivat henkilökohtaiset syyt) tarkoituksenaan napata karkuteille päässeet rikolliset[1].

Hämmennystä lukijoiden keskuudessa on aiheuttanut useiden superroistojen radikaali muutos[2] persoonallisuudessa. Esimerkiksi Hopeasamurai on jo pitkään toiminut oman kunniakäsityksensä mukaisesti ja on joidenkin mielestä sankarillinen hahmo. Hänet kuitenkin luettiin yhdeksi Lautalta paenneeksi superroistoksi. Samaten Painovoima, jonka oletettiin tehneen itsemurhan, onkin yllättäen yksi paenneista. Lukuisat Marvelin toimittajat, Bendis näiden mukana, ovat kuitenkin väittäneet että nämä jatkumovirheet vain palvelevat tulevia tarinakokonaisuuksia.

Lautan turvallisuusjärjestelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautalla vartioi jatkuvasti 67 YPKVV:n huippuunsa koulutettua agenttia. Lautalla vierailevien ihmisten mukaan annetaan supervoimainen YPKVV:agentti, jonka tarkoituksena on saattaa vierailijaa turvallisesti Lautalla.

Lautalla on kahdeksan merenalaista osastoa täynnä sellejä. Jokainen selli on ympäröity paksulla teräskerroksella ja vuorattu adamantiumilla. Selleissä ei ole ikkunoita vaan kaksisuuntaiset videokamerat, joiden kautta vankeja voidaan tarkkailla. Kaikkien vankien voimat on neutraloitu eikä heille suoda mahdollisuutta tavata muita vankeja tai ihmisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MEGA #2 (2006). Egmont Kustannus Oy.
  2. [1]