Lapponia House

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapponia House 'Kaskilinna'. Kolin loma-asuntomessujen yleisöäänestyksen voittaja.

Lapponia House on suomalainen lämpöhirsitalobrändi. Sen tuoteoikeudet omistaa suomalainen Momo House Oy.

Lapponia House lämpöhirsitalojen ominaisuutena on lamelli- ja massiivihirteen verrattuna energiatehokas[1] rakenne. Seinän u-arvo (lämpöarvo) on 0,17 ja yläpohjan lämpöarvo on 0,09.

Lapponia Housen päämarkkina-alueita ovat Suomi, Norja, Ruotsi, Etelä-Korea, Venäjä, Kypros, Kiina ja Japani. Lapponia House -talot tehdään Momo House Oy:n tehtaalla Joutsenossa, Itä-Suomessa. Lapponia Housen talomyynti sijaitsee Varistossa Kehä III:lla, Vantaalla.

Momo House Oy toimittaa Lapponia Housen valmismalliston sekä asiakkaiden räätälöityjen mallien mukaisia Lapponia lämpöhirsitaloja erilaisilla toimitussisällöillä ja tekniikoilla. Lapponia Housen taloja toimitetaan myös muuttovalmiina lämpöhirsimoduulitaloina.

Lapponia Housen Kaskilinna -niminen lämpöhirsitalokohde oli Kolin vapaa-ajanasuntomessuilla 2006 yleisöäänestyksen voittaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapponia House aloitti toimintansa Ruotsissa vuonna 1976. Yrityksen perusti kemiläinen puutaloalan yrittäjä Jouko Riihimäki. Vuosina 1973–1976 Jouko Riihimäki toimi Kemi Oy:ssä hirsitalojen vientitehtävissä ja perusti 1976 hirsitalojen myyntiyhtiön Ruotsiin. Hän rakensi hirsitalojen myynti ja pystytysorganisaation. Energiakriisi ja markkinoiden laatuvaatimukset sytyttivät Riihimäen ideoimaan, miten hirsitaloista saisi energiatehokkaampia. Tästä syntyi Lapponia House ja lämpöhirsi. Vuonna 1981 teollinen tuotanto alkoi Kemissä.

Riihimäki perusti vuonna 1981 Kemiin hirsitalotehtaan, jossa lämpöhirsituote kehitettiin. VTT listasi Lapponia lämpöhirsitalon sadan innovatiivisimman tuotteen joukkoon tulevaisuuden rakenteena.lähde? Tämän lisäksi Lapponia Houselle myönnettiin ’Vuoden yrittäjä’ -palkinto.

Lapponia-talojen myynti kasvoi 1980-1990-luvulla ja Lapponia Housesta tuli vuosituhannen vaihteessa kolmanneksi suurin hirsitalomerkki Kontion ja Honkarakenteen jälkeen. Vuositasolla Lapponia-talojen myynti oli vuoden 2000 molemmin puolin noin 200-300 taloa.

Lapponia House perusti Järvenpäähän, Kirkkonummelle, Ruotsiin, Pietariin, Norjaan ja Thaimaahan 90-luvulla pysyvät hirsimökkinäyttelyalueet. Lapponia Housen vienti- ja myyntitoiminta siirrettiin Vantaalle Petikkoon vuonna 2000.

Lapponia Housen tuotemerkin oikeudet osti vuonna 2013 Momo House Oy. Oston jälkeen Lapponia House -lämpöhirsitalojen tuotanto käynnistettiin uuden omistajan omistuksessa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapponia Housen toiminta on keskittynyt Vantaan vientitoimistoon sekä Joutsenon tehtaaseen, jonka toiminnasta vastaa Momo House Oy. Yhtiö on suuntautunut voimakkaasti vientimarkkinoille. Lapponia House -malliston talot tehdään omistajayritys Momo House Oy:n tehdastiloissa. Alueella toimii Momo Housen Oy:n yhteistyöverkosto sekä yrityksen logistiikkakeskus. Lapponia House -talojen suunnittelussa ja tuotannossa käytetään niin arkkitehti- kuin tuotantosuunnitteluvaiheessa sekä Vertex- että ArchiCAD-suunnittelujärjestelmiä. Tuotekehitykseen yhtiö käyttää vuosittain noin 5 % liikevaihdosta.

Markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapponia House -tuotannosta pääosa menee vientiin. Lapponia House -mallistossa on myös omakotitaloja sekä kotimaisia ja kansainvälisiä projektikohteita, kuten esimerkiksi hotelleja ja golfkenttien klubirakennuksia.

Kansainvälisistä projekteista esimerkkeinä on Japaniin Fuji-vuoren juurelle toimitettu 15 talon aluerakennusprojekti sekä seitsemän talon projekti Thaimaahan. Thaimaan kuningaskunnan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn omistaa Lapponia-talon. Alueina suurimpia vientikohdemaita ovat Venäjä, Etelä-Korea ja Kiina. Yksittäisiä suurempia projekteja on toteutettu lisäksi muun muassa Ukrainaan sekä Kyprokselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]