Lantiokipsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi esimerkkiä tuplalantiokipsistä.

Lantiokipsi (engl. Hip spica eli HS) on lantion murtumissa käytettävä lääketieteellinen kipsi. Lantiokipsejä on kolmenlaisia.

Lantiokipsien mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaali lantiokipsi ylettyy vähän lantion yläpuolelle ja se kipsataan kummankin tai vain toisen jalan polven yläpuolelle asti.

Yleisempi malli on kuitenkin sellainen, jossa kipsataan kokonaan myös toinen jalka eli siinä on "pitkä kipsisaapas" ja lantiokipsi. Tällaisessa mallissa ei välttämättä kipsata toista jalkaa ollenkaan. Tämän mallin nimi on kokojalkalantiokipsi (engl. Long leg cast hip spica eli LLCHS). Siinä voidaan kuitenkin kipsata myös toinen jalka polven yläpuolelle asti.

Kolmannessa mallissa kipsataan kummatkin jalat kokonaan sekä lantio. Jalkojen väliin laitetaan yleensä tanko, jotta jalat eivät pääse liikkumaan. Tässä mallissa liikkuminen on erittäin hankalaa jopa pyörätuolissa. Tämän kipsin nimi on alavartalokipsi tai tuplakokojalkalantiokipsi (engl. Double long leg cast hip spica eli DLLCHS). Yleisemmin käytetään kuitenkin nimeä tuplalantiokipsi (engl. Double hip spica eli DHS).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]